Video: Număr record de cutremure mari în aprilie

443

Într-o lună tipică au loc la nivel global maxim două cutremure medii sau mari. Luna aprilie nu a fost una tipică, din acest punct de vedere. Cu un total de 13 cutremure cu magnitudini de 6,5 grade pe scara Richter sau mai mari, Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific spune că este un număr record pentru instituţie, care publică buletine anuale.

La începutul lunii aprilie, America de Sud a fost zguduită de cutremure de intensitate mare, cea mai afectată ţară fiind Chile. Pe 1 aprilie a avut loc primul cutremur, cu magnitudinea de 8,2 grade, urmat de alte două, de 7,8 și respectiv de 6,1 grade pe scara Richter.

Alerte de tsunami au fost emise în Chile, Ecuador, Peru și Honduras. Cutremurele s-au soldat doar cu cinci morţi, asta datorită gestionării corecte a situaţiei din partea autorităţilor chiliene. Efectele cutremurelor din Chile s-au resimţit și de cealaltă parte a Pacificului, în Japonia, unde a fost emisă, de asemenea, avertizare de tsunami.

Cutremure cu magnitudini peste medie au avut loc pe parcursul întregii luni în Coreea de Nord, China, insulele Solomon, Panama, Mexic sau în largul Mării Negre. În mod special, insulele Solomon au fost zguduite pe 12, 13 și 19 aprilie de cutremure de 7,6; 7,7 și respectiv 7,8 grade pe scara Richter.

Centrul nu a dat nicio indicaţie cu privire la cauza pentru această schimbare în activitatea seismică, însă experţii s-au grăbit să ne reamintească că, în ciuda știrilor alarmiste, cutremurele sunt rezultatul acţiunii normale a scoarţei terestre.

Conform datelor U.S. Geological Survey, în fiecare an au loc aproximativ 14.000 de cutremure cu o magnitudine medie de 4 grade pe scara Richter. Chiar și cutremurele considerate mari, cu magnitudini de peste 6 grade pe scara Richter, au loc de peste 150 de ori pe an. În concluzie, cutremurele nu sunt în niciun caz ceva anormal, însă locaţia unde apar influenţează decisiv dacă cineva le ia în seamă sau nu.

Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific a realizat și o animaţie care arată numărul de cutremure din perioada ianuarie-aprilie 2014. Animaţia arată că cele mici se întâmplă mai frecvent de o dată pe oră. Aprilie a fost o lună aparte, nu din cauza numărului total de cutremure, ci din cauza numărului celor medii spre mari.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.