Islanda: Vulcanul Hekla e gata să erupă

1166

Erupţia vulcanului Hekla, din Islanda, este iminentă, avertizează specialiştii. Senzorii din jurul vulcanului au indicat o activitate neobişnuită în ultimele zile.

„Vulcanul este gata să erupă", a declarat Pall Einarsson, profesor de geofizică la Universitatea din Islanda, citat de CNN. Geofizicianul Ari Trausit Gudmundsson a precizat că, de obicei, Hekla aruncă atât cenuşă, cât şi lavă.

Vulcanul Hekla a erupt de 4 ori începând din 1970, iar ultima sa erupţie a avut loc în data de 26 februarie 2000. Hekla se află aproape de vulcanul Eyjafjallajokull care a erupt în primăvara anului trecut şi care a emis în atmosferă un uriaş nor de cenuşă vulcanică ce a perturbat traficul aerian în Europa. Un alt vulcan islandez a erupt anul acesta, în luna mai. Erupţia vulcanului Grimsvotn a fost de zece ori mai puternică decât aceea a vulcanului Eyjafjallajokull şi a eliberat în aer, în doar 36 de ore, mai multă cenuşă decât a emis Eyjafjallajokull într-o lună întreagă.

Profesorul Bernie Joyce de la Universitatea din Melbourne a prezentat, în 5 iulie, un studiu al vulcanilor din regiunile Western Victoria şi Australia de Sud.

„Deşi vulcanii din regiune nu erup în baza unei anumite frecvenţe, probabilitatea unei erupţii este ridicată, ţinând cont de perioada de întrerupere [a activităţii] din ultimii 2.000 de ani", a declarat Joyce. Acesta a avertizat că în funcţie de tipul de erupţie ar putea să fie afectaţi mii de oameni şi a vorbit despre necesitatea ca autorităţile să aibă un plan pregătit de acţiune în cazul unei erupţii, informează sciencedaily.com.