Cerul se umple de gunoi

201

Săptămâna aceasta NASA a anunţat că Kepler Spacecraft, aparatul care a oferit date noi despre Calea Lactee, a fost scos permanent din funcţiune. Ce se va întâmpla cu el? Nimic, va pluti în spaţiu alături de alte „gunoaie".

Telescopul, care a costat mai mult de 500 de milioane de dolari, va deveni pur și simplu o altă bucată de gunoi spaţial, care va pluti în jurul sistemului nostru solar pentru totdeauna. NASA estimează că în prezent el se alătură altor 13.000 de piese făcute de om, care orbitează acum Pământul.

Unele obiecte vin din sateliţi dezasamblaţi, altele de la zboruri realizate în spaţiu, rămășiţe de la combustibilul rachetelor și chiar o mănușă pierdută de astronautul Ed White în 1965. Gunoiul adunat în spaţiu a început să devină o problemă. Mare parte din aceste obiecte orbitează la viteze de peste 17.000 de km pe oră, ceea ce înseamnă că poate distruge orice întâlnește. Doar în martie anul trecut, o bucată dintr-un satelit meteorologic a lovit un satelit rusesc și l-a stricat definitiv.

Curăţarea spaţiului de aceste gunoaie ar costa miliarde de dolari, de aceea soluţia adoptată a fost să așteptăm ca aceste gunoaie să cadă înapoi pe Pământ. Așa s-a întâmplat cu Skylab, prima staţie spaţială americană, lansată în 1973, care a intrat în atmosfera Pământului în 1979, împrăștiindu-se în Oceanul Indian și în părţi din Australia, scrie Yahoo News.