CET-urile, o gravă problemă de mediu în România

285

România riscă să intre sub incidenţa procedurii de infrigiment din cauza absenţei investiţiilor în vechile centrale electro-termice (CET), a avertizat astăzi Laszlo Borbely, ministrul Mediului și Pădurilor.

Ministrul Mediului și Pădurilor, Laszlo Borbely  a declarat că multe dintre CET-urile românești sunt depășite tehnologic și nu mai corespund normelor europene în vigoare. „Avem moștenirea comunismului cu aceste centrale termice mari, care unele trebuie închise, altele retehnologizate. Intrăm probabil în infringement la UE pentru că nu s-au facut acele investiţii care trebuiau făcute”, a spus Borbely pentru Green Report. El a explicat ca rezolvarea problemelor cu care se confrunta Romania din cauza CET-urlor necesita timp si investitii importante. Până în 2014 România trebuie să se alinieze la standardele tehnologice impuse pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Poluarea de la CET-uri este doar unul dintre păcatele de mediu ale României. Ieri, Comisia Europeană a trecut ţara noastră pe lista ţărilor care nu și-au respectat angajamentul de a transpune legislaţia europenă în sistemul românesc de drept. Alături de România, pe lista ţărilor somate să ia măsuri se află și Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Slovenia și Spania.

Comisia Europeană ar putea sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cazul în care ţările avertizate cu privire la neconformarea faţă de angajamentul de transpunere a legislaţiei nu vor adopta în timp util măsurile necesare pentru îndeplinirea angajamentului.

Niciun articol afișat