Climatul de pe Terra nu mai este potrivit pentru oameni

163

În ultimii 30 de ani, numărul persoanelor care au decedat ca urmare a temperaturilor anormal de ridicate sau scăzute s-a dublat, comparativ cu ultimul secol, iar modificări meteorologice suplimentare ar conduce la înrăutăţirea acestei situaţii, anunţă specialiştii suedezi, în revista Nature Climate Change.

Raportul se bazează pe datele europene strânse până acum, dar situaţia este similară şi în alte regiuni din Africa, Asia şi America.

În ultimii o sută de ani, rata creşterii temperaturii a fost cea mai ridicată din ultimii 1.300 de ani, crescând cu un grad în fiecare an. În consecinţă, temperatura oceanică a crescut cu 0,7 grade, nivelul apelor a crescut cu 33 de cm şi gheaţa de la poli s-a redus cu o viteză de 1,5 km pe an, explică Eugeny Tishkovets, cercetător la Fobos Weather Center.

Cercetătorii sunt de părere că această tendinţă climatică va afecta şi mai grav viaţa pe Terra, decesele din cauza temperaturilor anormale putând deveni normă în Asia de sud-est şi Europa Centrală şi de Vest.

Sursa: Radio Voice of Russia