Avertizare ONU: Aerul poluat din Europa ne ameninţă tot mai mult sănătatea

28

Pe lângă faptul că aerul poluat este responsabil, anual, pentru moartea a sute de mii de oameni la nivel global, acest factor influenţează şi dezvoltara unor afecţiuni precum diabetul, are efecte adverse în dezvoltarea cognitivă a bebeluşilor născuţi de mame expuse la poluare, dar şi creşterea numărului de nou-născuţi morţi, notează The Guardian.

Echipa de cercetare a fost formată din 60 de oameni de ştiinţă delegaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, incluzând cardiologi, epidemiologi, toxicologi şi alţi specialişti din domeniul sănătăţii publice. Aceştia au analizat studiile apărute în ultimii opt ani, pentru a observa şi evalua modul în care sănătatea oamenilor este periclitată de factori precum poluanţii din traficul rutier şi feroviar, industria, aprinderea focului în interiorul casei şi gaze ca ozonul sau dioxidul de azot (NO2).

Rezultatele au adus dovezi în plus în legătură cu efectele nocive pentru sănătate pe care le produce dioxidul de azot, chiar şi la un nivel scăzut. În plus, focurile făcute în casă, precum şi călătoria spre serviciu cu trenul sau metroul măresc riscul expunerii populaţiei la substanţe nocive, precum pulberi în suspensie, monoxid de carbon, dioxid de azot sau benzen.

Aceste rezultate ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă şi o dovadă că actualele politici europene sunt inadecvate situaţiei din prezent şi că trebuie luate măsuri în acest sens, este de părere Anne Stauffer, directorul adjunct al Alianţei britanice pentru Sănătate şi Mediu (Heal).

Mai mult decât atât, un studiu publicat în decembrie anul trecut, în The Lancet, nota că aerul poluat se află printre cei mai de temut 10 ucigaşi ai lumii, conform doctorilor, cauzând peste 430.000 de decese premature anual, în toată lumea.