VIDEO: Geometria care îţi salvează viaţa la cutremur

256

Poate o masă să îţi salveze viaţa în cazul unui cutremur? Să te ascunzi sub o bucată de mobilă solidă este unul dintre sfaturile pe care autorităţile le dau în caz de cutremur. Însă nu este un sfat infailibil. Această problemă și-au propus să o rezolve doi israeliani, când au inventat o masă specială, rezistentă la cutremure.

Ideea i-a venit lui Arthur Brutter pe când era student la design industrial în cadrul Academiei de Artă și Design Bezalel, din Ierusalim. Văzând fotografii de la cutremurul din Haiti, din 2010, care a provocat moartea a 200.000 de oameni, Brutter a vrut să facă un produs care să salveze vieţi.

Brutter, împreună cu tutorele său Ido Bruno, au realizat o masă ieftină, care să fie destul de ușoară pentru a putea fi ridicată de doi adolescenţi, dar destul de rezistentă pentru o susţine o presiune de o tonă. Geometria mesei face ca greutatea să fie distribuită în mod egal pe suprafaţa mesei, iar structura să își păstreze forma, chiar atunci când este supusă unei forţe semnificative. „Masa transformă energia și o absoarbe”, explică Brutter pentru CNN.

Iniţial, masa a fost testată de armata israeliană și așteaptă aprobarea oficială din partea departamentului de Inginerie Structurală din cadrul Universităţii Padua, Italia, unde se fac mai multe teste. De la inventarea ei de anul trecut, masa a fost deja nominalizată pentru mai multe premii și a fost achiziţionată de Muzeul de Artă Modernă din New York pentru colecţia permanentă de arhitectură și design.