Cum ne distrugem singuri planeta?

997

În timp ce spaţiile verzi se micşorează, munţii de gunoaie cresc văzând cu ochii de la o zi la alta. De asemenea, aerul pe care îl respirăm devine tot mai periculos pentru organism din cauza emisiilor toxice pe care le inhalăm zi de zi. Urmările poluării sunt dezastruoase atât asupra mediului în care trăim, cât şi asupra sănătăţii noastre, devenind un factor important în scăderea speranţei la viaţă.

Bucureştiul se află în fruntea topului oraşelor grav afectate de poluare, arată un studiu efectuat în 25 de oraşe europene şi publicat în buletinul epidemiologic al unui institut sanitar francez, informează Ziare.com. Locuitorii capitalei ajung să îşi risipească chiar şi 22 de luni din viaţă din cauza emisiilor de azot în aer, au arătat cercetările care au durat 15 ani. În acest timp, locuitorii Parisului pierd doar trei, până la şapte luni din viaţă din cauza poluării atmosferice.

Amploarea poluării în lume

Peste 100 de milioane de oameni sunt afectaţi în toată lumea de efectele dezastruoase ale poluării, statistici asemănătoare cu cele ale infectării cu HIV sau malarie, arată DoSomething. Mai mult, 5000 de oameni mor zilnic din cauza consumului de apă infestată. Dacă asta nu era de ajuns, trebuie să ştii că persoanele care locuiesc în oraşele cu un grad ridicat de poluare a aerului au cu 20% mai multe şanse să dezvolte forme de cancer pulmonar decât cele care locuiesc în zonele cu aer curat, arată aceeaşi sursă.

Statisticile la nivel mondial sunt îngrijorătoare. Cu multe secole în urmă, pădurile tropicale din zona Ecuatorului însumau o suprafaţă de cinci ori mai mare decât cea a Statelor Unite ale Americii, aflăm de la EcoMagazin. Astăzi, mult peste jumătate din această suprafaţă nu mai există.

Mai mult, americanii, care reprezintă doar 5% din întreaga populaţie de pe glob, au atins un volum imens în ceea ce priveşte gunoiul produs, care se ridică la aproximativ 30% din totalul cantităţii mondiale, arată DoSomething. Tot aceştia sunt responsabili de consumul a 25% din resursele totale ale lumii.

De asemenea, China emite mai mult dioxid de carbon decât Statele Unite şi Canada la un loc, spun cei de la RandomHistory.

Din fericire, există şi un loc unde poluarea nu atinge cote alarmante şi despre care se afirmă că este cel mai curat loc de pe acest pământ, spune aceeaşi sursă. Este vorba de Antarctica, o zonă protejată de legi antipoluare extrem de stricte.

Ce putem face?

Iată doar câteva aspecte şi exemple legate de modul în care ne distrugem singuri planeta şi ne punem în pericol sănătatea noastră şi pe cea a generaţiilor care vor veni după noi. În scopul de a proteja cât mai mult planeta, este nevoie, printre altele, de o canalizare a forţelor tuturor locuitorilor acestei planete pentru a lupta împotriva aglomerărilor de gunoi, precum şi de susţinere a reciclării selective, de a investi în programe de conştientizare a riscului la care ne expunem prin poluare şi în acţiuni de curăţare, amenajare şi reconstruire a spaţiilor verzi. Nu în ultimul rând, este absolut necesară o echilibrare în ceea ce priveşte exploatarea resurselor naturale şi micşorarea cantităţii de resurse risipite.

Michael Meacher, ministrul mediului Marii Britanii din 2003, afirma că exploatarea economică asiduă, precum şi cantitatea mare de energie folosită şi creşterea numărului populaţiei sunt factori ce contribuie la distrugerea ecosistemului, arată The Guardian. Meacher afirmă că populaţia devine un „virus" pentru mediul înconjurător, pe care îl distruge. Mai mult, el consideră că găsirea unor alternative pentru protejarea planetei şi micşorarea riscurilor la care lumea este expusă prin creşterea nivelului de poluare este „poate, cea mai mare provocare căreia trebuie să îi facem faţă", citează aceeaşi sursă.

Este imposibil să nu ne întrebăm… Cum va arăta planeta noastră în 5… 10… 50 de ani? Voi cum o vedeţi?