Pământul are mai multe râuri și izvoare decât se credea

289

Noi imagini din satelit arată că râurile și izvoarele ocupă mai mult din suprafaţa Pământului decât estimaseră geologii.

În total, ar fi vorba despre 773.000 km pătraţi, excluzând suprafeţele glaciare, adică cu mai bine de 44% mai mult decât se credea până acum, susţine un studiu publicat în jurnalul Science. Cercetători hidrologi de la două universităţi din Statele Unite au folosit imagini din satelit, măsurători la faţa locului, dar și modele matematice statistice pentru a determina noua suprafaţă. Studiile anterioare se bazau semnificativ pe extrapolări teoretice, notează Science Daily.

Noile calcule au implicaţii directe în discuţia despre încălzirea globală, fiindcă aceste surse de apă curgătoare pot emite gaze cu efect de seră în atmosferă. „Până în 2006 se credea că râurile și lacurile doar transportă carbon în ocean. Dar s-a descoperit de fapt că pot elimina și gaze în atmosferă”, spune John Downing, biogeochimist.

Pe măsură ce poluanţi precum fertilizatori și apa de canalizare ajung în apele curgătoare, gaze precum metan, dioxid de carbon sau oxid de azot ies la suprafaţă și sunt eliminate în aer. O suprafaţă mai mare de apă curgătoare ar putea însemna că se eliberează mai multe gaze de seră în aer decât se estimase până acum.

Cercetarea a fost finanţată prin granturi NASA, care se va folosi de aceste date pentru o nouă misiune la care se lucrează deja și care va fi prima încercare de topografiere completă a suprafeţei Pământului acoperită de apă, cu ajutorul unui nou satelit care ar urma să fie lansat în 2021.