Soluţia pentru efectul de seră? Îngroparea dioxidului de carbon din atmosferă

176

Cercetătorii au dezvoltat o metodă de detectare și urmărire a dioxidului de carbon din pământ, scrie AP. Descoperirea este foarte importantă șinând cont de eforturile globale de reducere a concentraţiei în atmosferă a gazelor cu efect de seră.

   

    Administraţia Obama a alcătuit o echipă de lucru cu scopul de a descoperi căile de capturare și sechestrare a dioxidului de carbon sub pământ. Au fost alocate 4 milioane de dolari pentru cercetări, cu scopul de a dezvolta o tehnologie aptă să facă acest lucru în 10 ani.

    Mai multe state au început să lucreze la o legislaţie care să reglementeze folosirea unor spaţii subterane pentru stocarea de dioxid de carbon. Există însă voci care își exprimă îngrijorarea legată de efectele acestor depozite asupra apei sau asupra dezvoltării depozitelor naturale de petrol și gaze. În plus, cine va plăti dacă dioxidul de carbon găsește în cele din urmă o cale de a ieși iar la suprafaţă?

    Sean McCoy, manager al Proiectului pentru capturarea și sechestrarea dioxidului de carbon, de la Universitatea Carnegie Mellon, nu a fost implicat în studiu dar crede în potenţialul acestuia de a conduce la o implementare reală a planului de stocare a dioxidului de carbon sub pământ. Dificultăţile identificate de McCoy sunt costurile, dreptul de prorietate al spaţiilor care ar putea fi folosite pentru stocare și garanţiile.

    Stocarea dioxidului de carbon nu e soluţia finală, ci parte a acestei soluţii, crede Brian McPherson, profesor la Universitatea din Utah.