Emisiile de CO2 ale UE au crescut, în ciuda programelor de reducere

101

Emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene au crescut cu 2,4% în 2010, în ciuda recesiunii economice și a politicilor care au avut drept obiectiv stoparea încălzirii climatice, arată un raport al Agenţiei Europene de Mediu (EEA).

Vestea vine la doar câteva zile după ce statele UE anunţaseră că, potrivit registrelor lor, emisiile de gaze cu efect de seră ale instalaţiilor care participă la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au scăzut cu peste 2% anul trecut.

Creșterea distanţează cu un pas Europa de atingerea obiectivului asumat în 2008, acela de a reduce, până în 2020, emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% în raport cu nivelul din 1990, notează The Guardian.

Specialiștii EEA își păstrează totuși optimismul: emisiile ar fi putut fi mult mai mari dacă UE nu ar fi înregistrat și o creștere a producţiei de energie din surse regenerabile (energie solară și eoliană).

În plus, efectul de creștere poate fi pus pe seama ieșirii din recesiune a celei mai mari părţi din Europa, potrivit lui Jacqueline McGlade, directorul executiv EEA.

În ciuda creștereii ratei de emisii, UE își va atinge, cel mai probabil, ţinta de reducere stipulată de Protocolul de la Kyoto (1997), singurul acord internaţional care prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Este foarte probabil ca UE să reușească să își respecte și angajamentul luat la Summitul Climatic de la Copenhaga (2009), de a reduce emisiile de CO2 până în 2020, cu 20% faţă de nivelul din 1990.

Niciun articol afișat