Expediţie în căutarea „continentului de plastic”

52

La sfârşitul lunii mai va pleca în expediţie o echipă de oameni de știinţă în căutarea „continentului de plastic”,  „al şaptelea continent” situat în Pacific.

„Continentul de plastic” nu este altceva decât o imensă placă de deşeuri de plastic, mai mare decât suprafaţa Indiei, care pluteşte la suprafaţa Oceanului Pacific. Aceasta a fost descoperită de exploratorul francez Patrick Deixonne în anul 2009 în timpul unei călătorii, notează hotnews.com.

Explicaţia existenţei acestei plăci este că milioanele de deşeuri de plastic de pe coaste şi din râuri se adună în cele cinci vârtejuri oceanice, de unde forţa centripetă le aspiră încet spre centru. Vârtejul din Pacificul de Nord, dintre California şi Hawai, are o suprafaţă de circa 3,4 milioane de km2, este unul dintre cele mai mari de pe planetă şi este puţin frecventat de vasele comerciale şi turistice, potrivit Agenţiei spaţiale franceze (CNES).

Patrick Deixonne vrea să atragă atenţia asupra acestei „catastrofe ecologice”, mergând la faţa locului pentru a analiza deşeurile, concentraţia şi natura lor şi pentru a face fotografii, pentru ca apoi să fie cartografiate prin imagistică satelitară.

Această expediţie va fi a doua încercare de a ajunge la „continentul de plastic”, deoarece prima a eşuat. Interesant este faptul că aceasta nu s-a putut realiza din cauza unor incidente provocate de deşeurile de plastic. Chiar înaintea plecării, o pungă de plastic a blocat pompa de apă a goeletei, iar mai tarziu un rest de plasă de pescuit din nailon a stricat cârma.