Foto: Un oraş argentinian îndeplineşte povestea Atlantidei

40

Un mic oraş argentinian iese de sub ape, la 25 de ani după ce a fost distrus de ruperea unui baraj. Cei aproximativ 1.500 de rezidenţi abia au avut timp să îşi strângă câteva lucruri, când staţiunea balneară Villa Epecuen a fost înghiţită de ape în 1985.

Întâmplarea a fost o tragedie nu doar pentru rezidenţi, dar şi pentru economia locală. Orăşelul reuşea să atragă câte 20.000 de vizitatori pe an, graţie lacului sărat, despre care se spune că ar fi avut proprietăţie terapeutice similare cu apa Mării Moarte. Însă, până în 1993 orăşelul era deja acoperit de 10 metri de apă.

Dar acum, că apa se retrage, iese la suprafaţă un peisaj ciudat, dar şi spectaculos. Trunchiurile copacilor sunt albe, complet curăţate de apa termală, unele clădiri au rămas în picioare, altele sunt acum doar ruine.

Orăşelul avea 280 de afaceri turistice, în zilele de odinioară. Oamenii veneau aici pentru a se trata de reumatism, depresie, anemie, boli de piele şi chiar diabet.

Mai mulţi foşti rezidenţi s-au întors în oraş pentru a vedea dacă pot recicla ceva din ruine. Unul dintre ei, Pablo Novak, de 81 de ani, îşi petrece aproape fiecare zi plimbându-se cu bicicleta printre bolovani. „Îmi place aici. Sunt singur, citesc ziarul şi mă gândesc la epoca de aur a oraşului din anii 60-70", citează Mirror.