Înmulţirea rapidă a meduzelor – semn al degradării masive a oceanelor lumii

414

În ultimele decenii, numărul meduzelor din multe oceane ale lumii s-a mărit semnificativ, fenomen care trage un semnal de alarmă cu privire la sănătatea oceanelor planetei, susţine Lisa-Ann Gershwin, expert recunoscut pentru cercetările sale legate de evoluţia acestor creaturi marine, notează CBC.

„Sunt un indicator al lipsei de echilibru. Sunt precum canarii într-o mină de cărbuni, dacă vrei. Doar că, în timp ce canarul moare atunci când ceva nu este în regulă, meduzele se dezvoltă în situaţii în neregulă", a declarat Gershwin, în cadrul unei emisiuni radio a CBC, făcând aluzie la modul în care respectivele păsări sunt folosite de mineri pentru a detecta dacă există scurgeri de gaz metan sau monoxid de carbon şi care le ucid pe acestea înainte de a ucide oamenii.

Înmulţirea alarmantă a meduzelor este favorizată de anumite obiceiuri nocive pentru mediu, precum pescuitul excesiv, creşterea temperaturii apei şi a acidităţii oceanelor, adaugă expertul. Fenomenul este cu atât mai grav cu cât meduzele pot deteriora şi mai mult starea actuală a ecosistemului.

Mai mult, Gershwin se teme că biodiversitatea mediului marin ar putea avea de suferit, dezechilibrul creat de înmulţirea meduzelor putând duce chiar la o dispariţie a anumitor mamifere sau reptile.