Studiu: proteina Arc „ar putea rezolva problema pierderilor de memorie”

101

Proteina Arc are un rol vital în formarea amintirilor pe termen lung, iar acest lucru a putut fi observat la pacienţii care suferă de Alzheimer, care nu au această substanţă în corp, susţin cercetătorii americani citaţi de BBC.

Studiul desfăşurat la Institutul Gladstone arată că în procesul de întipărire a amintirilor, este necesar ca anumite gene să fie pornite şi apoi oprite la momente precise, astfel încât proteinele care ajută la „scrierea" respectivelor informaţii să poată fi generate. Întregul proces este coordonat de proteina Arc, din interiorul nucleului ARN. Dacă nivelul acestei substanţe este scăzut, atunci apar probleme de memorie, susţine conducătorul studiului, dr. Steve Finkbeiner, profesor de neurologie şi fiziologie la Universitatea din California. În cazul bolnavilor de Alzheimer, descoperirile recente arată că proteina Arc este „epuizată" la nivelul hipocamusului, centrul de memorie al creierului, adaugă cercetătorul.

Studiul a mai subliniat că o disfuncţie de secreţie şi transport a proteinei Arc ar putea fi responsabilă de dezvoltarea autismului.

Dr. Finkbeiner susţine că importanţa proteinei Arc în formarea amintirilor a fost deja demonstrată în cercetări anterioare realizate pe şoareci. Astfel, deşi reuşeau să înveţe lucruri noi, cobaii care aveau o deficienţă de proteina Arc nu reuşeau să le memoreze şi le uitau în ziua următoare, susţine el.

Cercetările care se vor concentra ulterior asupra rolului acestei substanţe ar putea ajuta la dezvoltarea de noi metode eficiente în tratarea bolilor neurologice, notează autorii studiului publicat în jurnalul Nature Neuroscience.