Invenţie revoluţionară: „Pădurile artificiale” care produc combustibil

420

„Pădurile artificiale" care transformă energia solară în combustibili chimici sunt invenţia ingenioasă şi revoluţionară a cercetătorilor de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley, notează Mother Nature Network.

Această pădure absoarbe practic lumina, printr-un proces care imită fotosinteza şi apoi o utilizează pentru a genera oxigen şi hidrogen, gaze ce pot fi folosite pentru acţionarea celulelor de combustibil.

„Copacii" au heterostructuri de nanofire, formate din trunchiuri de siliciu şi ramuri din oxid de titan, a explicat conducătorul demersului, Peidong Yang, chimist la Divizia Ştiinţelor Materialelor de la Laboratoarele Berkeley.

Atunci când razele soarelui sunt absorbite de „plantă” se declanşează o reacţie în lanţ a electronilor, care se mută de la o moleculă la următoarea în aşa numita „schemă Z", care poartă acest nume deoarece mişcarea electronilor urmează o traiectorie asemănătoare literei Z. Astfel, planta reuşeşte să transforme dioxidul de carbon în zaharuri carbohidrate şi oxigen.

Procesul a fost preluat în cazul pădurilor artificiale, dar înlocuind pigmentul din cloroplaste care declanşează mişcarea electronilor cu semiconductoare: siliciul care generează hidrogen şi oxiful de titan care generează oxigen. Cele două gaze pot fi stocate împreună într-o celulă de combustibil pentru producerea de energie regenerabilă.

Deşi anterior au mai fost concepute modele de fotosinteză artificiale, acest proiect este mai eficient şi mai puţin costisitor, susţin cercetătorii.

Niciun articol afișat