Invenţie revoluţionară: „Pădurile artificiale” care produc combustibil

183

„Pădurile artificiale" care transformă energia solară în combustibili chimici sunt invenţia ingenioasă şi revoluţionară a cercetătorilor de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley, notează Mother Nature Network.

Această pădure absoarbe practic lumina, printr-un proces care imită fotosinteza şi apoi o utilizează pentru a genera oxigen şi hidrogen, gaze ce pot fi folosite pentru acţionarea celulelor de combustibil.

„Copacii" au heterostructuri de nanofire, formate din trunchiuri de siliciu şi ramuri din oxid de titan, a explicat conducătorul demersului, Peidong Yang, chimist la Divizia Ştiinţelor Materialelor de la Laboratoarele Berkeley.

Atunci când razele soarelui sunt absorbite de „plantă” se declanşează o reacţie în lanţ a electronilor, care se mută de la o moleculă la următoarea în aşa numita „schemă Z", care poartă acest nume deoarece mişcarea electronilor urmează o traiectorie asemănătoare literei Z. Astfel, planta reuşeşte să transforme dioxidul de carbon în zaharuri carbohidrate şi oxigen.

Procesul a fost preluat în cazul pădurilor artificiale, dar înlocuind pigmentul din cloroplaste care declanşează mişcarea electronilor cu semiconductoare: siliciul care generează hidrogen şi oxiful de titan care generează oxigen. Cele două gaze pot fi stocate împreună într-o celulă de combustibil pentru producerea de energie regenerabilă.

Deşi anterior au mai fost concepute modele de fotosinteză artificiale, acest proiect este mai eficient şi mai puţin costisitor, susţin cercetătorii.