Meteorologii polonezi spun că ne aşteaptă cea mai grea iarnă a mileniului

123

Cea mai grea iarnă a mileniului. Aceasta ne aşteaptă la sfârşit de 2010, început de 2011, dacă experţii polonezi de la Institutul de Meteorologie şi Gospodărirea Apelor (IMGAP) din Polonia au dreptate.

   

    Potrivit acestora, reducerea de două ori a vitezei curentului nord-atlantic Gulfstream, care treptat-treptat nu mai încălzeşte Europa s-ar putea face simţită sever în temperaturile scăzute estimate pentru iarna anului acesta, scrie România liberă.

    "În cazul în care Gulfstream va dispărea în totalitate, Europa se va confrunta cu o epoca glaciară, iar în Scandinavia este de aşteptat formarea unui mare gheţar," avertizează un specialist de la IMGAP. Însă alţi experiţi internaţionali atrag atenţia că este totuşi prematur să se vorbească despre o încetinire a Gulfstreamului. Ba mai mult, conform unor studii, cum este cel întreprins de oceanograful NASA Josh Willis, în ultimii 18 ani curentul oceanic a crescut în intensitate şi a devenit chiar mai cald.

    Primele temeri cu privire la încetinirea Gulfstream au apărut în 2005, odată cu publicarea unui articol în revista Nature, care evalua încetinirea circulaţiei maselor de apă în Gulfstream cu 30% faţă de 1957. Informaţia a fost făcută publică de oceanograful britanic Harry Bryden, de la Centrul naţional pentru oceanografie din Southampton (Marea Britanie).