Oamenii sunt principala cauză pentru dispariţia anumitor specii de animale

2357

Cu cât populaţia dintr-o anumită regiune creşte, cu atât numărul de animale din zonă cunoaşte o scădere, lucru care arată că oamenii sunt vinovaţi în mod direct de dispariţia sau punerea în pericol a vieţilor anumitor specii, susţin cercetătorii americani, citaţi de Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat Ohio au descoperit că până în 2050, aproximativ 11% din animalele de pe teritoriul planetei vor fi puse în pericol.

Pentru stabilirea estimărilor legate de efectele creşterii populaţiei asupra animalelor pe cale de dispariţie, oamenii de ştiinţă au folosit informaţiile colectate de Biroul de Recensământ american, în perioada 2000, 2010 şi numărul populaţiei estimat în 114 ţări pentru anii 2020 şi 2050. De asemenea, cercetătorii au compilat informaţiile legate de speciile de animale aflate în pericol, conţinute în Lista Roşie a Speciilor Ameninţate ale Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Ei au descoperit „consecinţe măsurabile" ale creşterii densităţii populaţiei asupra speciilor aflate în pericol. Astfel, numărul animalelor şi păsărilor a căror viaţă este pusă în pericol ar putea creşte cu circa 3,3% peste 10 ani, în acele regiuni cu o naţiune medie şi populaţie în creştere.

Teorii anterioare suspectau că mărimea populaţiei, alături de creşterea şi densitatea acesteia ar putea avea legătură cu ameninţarea speciilor de animale, dar acest studiu, publicat în jurnalul Human Ecology, a confirmat aceste supoziţii. Cercetătorii caută acum metode prin care să micşoreze această ameninţare, iar una din soluţii ar putea fi chiar mutarea anumitor specii în zonele unde numărul populaţiei este în scădere.