Pădurea amazoniană: Plămânii Planetei (VIDEO)

1694

Amazonul reprezintă cea mai mare și mai diversă pădure tropicală de pe Pământ, acoperind o suprafaţă de 500.000 km2, echivalentă cu cea a Europei. Dincolo de susţinerea unei biodiversităţi incredibile, pădurea amazoniană are o contribuţie majoră la împrospătarea atmosferei întregii noastre planete.

Pădurea tropicală amazoniană, situată în America de Sud, reprezintă mai mult de jumătate din suprafaţa împădurită a Planetei și constituie căminul a peste jumătate din speciile de plante și animale din întreaga lume, scrie BBC.

Dar, în ultimii 40 de ani, aceasta a devenit din ce în ce mai ameninţată de defrișările masive. Despăduririle au început în anii 1960 și au atins apogeul în anii 1990, când o suprafaţă de mărimea Spaniei a fost defrișată pentru a face loc creșterii de vite și producerii de soia.

Însă solul scos la iveală prin această defrișare nu este productiv decât pentru o scurtă perioadă de timp, însemnând că fermierii trebuie să continue să despădurească și mai multe suprafeţe pentru a-și menţine afacerea viabilă.

Deși ratele despăduririlor sunt în declin – atingând un minim în 2011 -, pădurea continuă să dispară treptat, reducând biodiversitatea regiunii.

Dar acest lucru are de asemenea un impact asupra întregii planete, întrucât pădurea amazoniană joacă un rol critic în curăţarea aerului pe care-l respirăm. Ea face acest lucru prin absorbirea emisiilor globale de dioxid de carbon de la mașini, avioane, centrale electrice etc. În lipsa acestui „aspirator de carbon”, capacitatea mondială de captare a carbonului va fi redusă, intensificându-se astfel efectele încălzirii globale.

În cadrul acestui scurt material video, o echipă de experţi în domeniul conservării naturii scot la iveală bogăţia vieţii susţinută de Amazon și contribuţia sa ascunsă în privinţa reglării climatului planetei noastre.