Proiectul care promite reducerea masivă a emisiilor CO2 de la centralele electrice

546

Noul sistem de purificare dezvoltat de cercetătorii de la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT) ar putea ajuta în mod eficient la eliminarea dioxidului de carbon din emisiile centralelor electrice cu combustibili fosili, notează Science Daily.

Un nou sistem de purificare dezvoltat de cercetătorii de la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT) ar putea ajuta în mod eficient la eliminarea dioxidului de carbon din emisiile centralelor electrice cu combustibili fosili, notează Science Daily.

Sistemul nu necesită o conexiune cu abur, poate funcţiona la temperaturi mici şi poate fi adăugat mai uşor la toate centralele electrice existente. Tehnologia care stă la baza acestuia utilizează compuşi chimici denumiţi amine, care în fluxul de emisie al centralei se lipesc de dioxidul de carbon, pe care apoi îl pot elibera într-o cameră separată, atunci când sunt încălzite. Separarea aburului pe bază de amine şi CO2 este înlocuit de un proces electrochimic, folosind un electrod de metal care forţează eliberarea de CO2. Moleculele de amine sunt apoi regenerate şi refolosite. Întregul sistem funcţionează pe bază de electricitate.

Cercetătorii spun că acest nou sistem poate să înlăture aproximativ 90% din totalul de dioxid de carbon emis de centrale, spre deosebire de tehnologiile actuale folosite în acest sens, care elimină doar 40% din cantitatea de CO2.

Momentan, sistemul a fost testat printr-un experiment de laborator la scară mică, dar speră să dovedească eficienţa acestuia prin teste la o scară mult mai mare. Dacă se va dovedi a fi performant, dezvoltarea acestuia pentru comercializarea la o scară mare ar dura 5, până la 10 ani, adaugă cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă susţin că noul sistem ar putea fi folosit în cadrul fabricilor de ciment, care produc o cantitate însemnată de emisii de dioxid de carbon, pentru reducerea emisiilor de la instalaţiile de oţel şi aluminiu şi chiar în cazul submarinelor sau navelor spaţiale, unde emisiile trebuie eliminate continuu, pentru a nu pune în pericol sănătatea oamenilor.