Ce ne face să devenim dependenţi de mâncarea ultra-rafinată?

85

Consumul de carbohidraţi ultra-rafinaţi ar putea contribui la accentuarea senzaţiei de foame și la stimularea acelorași mecanisme ale creierului ca în cazul dependenţelor, relevă un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Spitalul de Copii din Boston și are implicaţii în tratarea obezităţii. În cadrul cercetării, douăsprezece persoane supraponderale sau obeze au consumat mese sub formă de milkshake cu același gust, dulceaţă și număr de calorii identic, dar cu index glicemic diferit. Cercetătorii au măsurat concomitent nivelul de glucoză și activitatea craniană prin RMN, pe perioada critică de patru ore de după masă.

La persoanele al căror milkshake conţinea carbohidraţi rafinaţi, adică cei cu un index glicemic ridicat, s-a remarcat un nivel ridicat al zahărului din sânge, urmat de o scădere bruscă a acestuia. Această modificare a determinat o senzaţie mai accentuată de foame și activarea unor regiuni cerebrale responsabile de comportamentele adictive.

Rezultatele studiului sugerează că limitarea consumului de alimente ce conţin carbohidraţi cu index glicemic ridicat, ca produsele de patiserie sau sucurile carbogazoase, are efecte benefice în controlarea stării de foame accentuate, prevenirea dependenţelor alimentare și tratarea obezităţii.