Raport: Concentraţii şocante de toxine în corpul balenelor

59

    Un raport dat publicităţii ieri a relevat existenţa unei cantităţi uriaşe de toxine în corpul balenelor. Această descoperire îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă deoarece ea reprezintă, în fapt, un barometru sumbru al toxicităţii piscicole, care ar putea afecta viaţa populaţiei dependente de hrana marină pentru a putea supravieţui.

    Raportul citat de Associated Press a notat prezenţa unui nivel ridicat de cadmiu, aluminiu, crom, grafit, argint, mercur şi titaniu în mostrele de ţesut recoltate cu arbaleta de la aproape 1.000 de balene, în decursul a cinci ani.

    Animalele provin din medii variate: de la oceanele polare, până la apele ecuatoriale, ceea ce i-a condus pe cercetători la concluzia că poluanţii produşi de om pot parcurge distanţe uriaşe, dacă au ajuns să fie ingeraţi de balene aflate în orice colţ al pământului. „Când dai peste o substanţă chimică sintetică, pe care nu ai fi găsit-o în natură înainte şi când o găseşti într-o balenă în Oceanul Arctic sau Antarctic, te gândeşti că ceea ce a fost creat de om, a ajuns în corpul balenei," a explicat Roger Payne, fondatorul şi preşedintele Alianţei Oceanelor, organizaţia care a coordonat alcătuirea raportului.

    Cea mai mare surpriză a fost găsirea, în ţesutul balenelor, a unei cantităţi considerabile de crom. Payne spune că „nimeni nici măcar nu căuta crom acolo."

    Deoarece balenele se află în vârful lanţului trofic oceanic, substanţele găsite în corpurile lor constituie indicatori puternici pentru ceea ce s-ar putea găsi în organismul peştilor mai mici. Toxinele găsite în corpul balenelor suprind nu doar prin varietate, ci şi prin cantitate. Concentraţia „şocantă, uluitoare" de toxine din corpul balenelor ajunge, de exemplu, la 16 părţi per milion în ceea ce priveşte mercurul, în condiţiile în care medicii recomandă ca femeile însărcinate şi copiii să nu consume peşte cu o concentraţie de mercur de peste 1 parte per milion.

    „Aceşti contaminanţi pot constitui o ameninţare pentru furnizarea de hrană pentru om. Ei ameninţă cu siguranţă balenele şi alte animale care trăiesc în oceane," a declarat Payne. Mai mult chiar, substanţele contaminante ar putea pune în pericol vieţile a aproximativ 1 miliard de oameni care depind de peşte ca principală sursă de proteină animală, estimează Payne. El adaugă şi că "aceasta este de departe cea mai mare ameninţare asupra sănătăţii, care a confruntat vreodată specia umană." Specialistul a numit proiectul grupului său cel mai cuprinzător raport privind poluanţii oceanici care a fost făcut vreodată. Costurile acestui studiu s-au ridicat la 5 milioane de dolari.

    Şi alte studii arată că responsabil pentru poluarea oceanelor este omul. Conform datelor furnizate de organizaţia World Wild Fund, peste 80% din poluarea marină are drept cauză activităţile umane de pe uscat. Don Hinrichsen, consultant ONU şi autor al cărţii Costal Waters of the World, scrie într-o sinteză pentru peopleandplanet.org, că numai din oraşele indiene Calcutta şi Bombay se scurg anual 365 de milioane de tone metrice de deşeuri, care ajung direct în apele costiere.