S-a descoperit un nou gaz cu efect de seră

62

Un nou gaz cu efect de seră a fost descoperit de către cercetători canadieni. Se numeşte Perfluoro tributylamina (PFTBA) şi este de 7.000 de ori mai nociv decât CO2.

Perfluoro tributylamina este un gaz artificial, folosit în special la fabricarea echipamentelor electrice şi electronice, aproximativ de la jumătatea secolului XX. Potrivit analizelor efectuate de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Toronto, PFTBA are un efect radiativ mai puternic decât toate celelalte gaze din atmosferă, notează theguardian.com.

Studiul, publicat în revista Geophysical Research Letters a relevat faptul că o singură moleculă de PFTBA are acelaşi efect ca 7.100 de molecule de CO2. Concentraţia de PFTBA din atmosferă este mică, fiind de 0,18 părţi/miliard (în Toronto) comparată cu cea de CO2, de 400 părţi/milion.

PFTBA are o durată de viaţă mai lungă în atmosferă faţă de alte gaze, de aproximativ de 500 de ani, potrivit cercetătorilor. Spre deosebire de dioxidul de carbon, care este absorbit de păduri şi oceane, PFTBA nu se absoarbe, iar efectele sale sunt de lungă durată. Potrivit unuia dintre autorii studiului, Angela Hong, PFTBA este doar un exemplu de substanţă chimică produsă fără a exista reguli care să controleze producţia, folosirea sau emisia sa.