5 consecinţe dramatice ale încălzirii globale asupra lumii

27596

Efectele încălzirii globale asupra planetei noastre sunt tot mai evidente şi mai dramatice. Creşterea alarmant de rapidă a temperaturilor, apariţia fenomenelor meteorologice extreme şi impactul lor devastator asupra vieţilor umane, toate conturează tot mai clar un tablou pesimist pentru starea Pământului.

În ultimul secol, la nivel global, temperaturile au crescut cu circa 0,74 de grade Celsius, iar această modificare poate părea nesemnificativă, dar rapiditatea cu care creşte este îngrijorătoare, notează Live Science. Mai mult de jumătate din această valoare a fost acumulată din 1979, conform Grupului Interguvernamental, de Experţi privind Schimbările Climatice.

Efectele devastatoare ale schimbărilor climatice ameninţă milioane de oameni condamnaţi de acestea la sărăcie, anunţa un raport recent publicat de Banca Mondială. În acest sens, preşedintele instituţiei internaţionale de creditare, Jim Yong Kim trăgea un semnal de alarmă cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră şi, în acelaşi timp, sublinia importanţa ajutorării ţărilor aflate în pericol, pentru a putea supravieţui schimbărilor climatice extreme.

Persoanele cele mai afectate de aceste schimbări climatice vor fi cele care deja se luptă cu sărăcia, dar efectele se vor răsfrânge şi asupra populaţiei care locuieşte în zonele tropicale şi asupra comunităţilor marginalizate, declara fostul preşedinte al Irlandei, Mary Robinson, citat de The Guardian.

Fenomenele meteorologice extreme alimentate de încălzirea globală ar putea pune stăpânire pe întreaga suprafaţă a Pământului, iar printre acestea se numără atât perioadele de căldură extremă şi secetele, cât şi viscolele şi furtunile devastatoare, arată Live Science. Un studiu recent arăta că, în acest secol, regiunile Asiei şi Coastei de Est a Statelor Unite sunt expuse pericolului de a fi lovite mult mai frecvent de uragane puternice, informează Live Science. Cercetarea preconizează că cele mai afectate regiuni vor fi cele din zona Pacificului de Nord, Atlanticului de Nord şi din zona de sud a Oceanului Indian.

Creşterile dramatice de temperatură afectează zonele arctice şi favorizează topirea gheţarilor. Această situaţie deja a luat proporţii alarmante, de exemplu în regiunea Oceanului Arctic, unde s-a atins un nivel record al topirii blocurilor de gheaţă în anul 2012, conform Organizaţiei Mondiale de Meteorologie. De asemenea, gheţarii din regiunea vârfului Everest au fost afectaţi de efectele încălzirii globale, scăzând cu aproximativ 13 procente în ultimii 50 de ani. Chiar şi locuitorii din zona Alpilor Elveţieni sunt expuşi ameninţărilor apărute pe fondul topirilor gheţarilor din regiune.

Topirea gheţarilor din regiunile arctice este un fenomen problematic, deoarece conduce la creşterea nivelului mărilor, subliniază Live Science. Conform Agenţiei americane pentru Protejarea mediului, nivelul apelor mărilor la nivel global a crescut cu circa 20 de centimetri (8 inch) din 1870, iar valoarea se află în creştere.

Pe fondul încălzirii globale, problema asigurării hranei ar putea deveni tot mai îngrijorătoare. Seceta ar putea contribui la scăderea productivităţii în segmentul agriculturii, lucru care ar putea afecta, de asemenea, industria produselor lactate, arată Climate Hot Map. Solul afectat de secetă riscă să devină impracticabil din cauza scăderii fertilităţii. De asemenea, creşterea temperaturilor determină apariţia necesităţii irigării pământului cu o frecvenţă mai mare, lucru care creşte și costurile de producţie, și naşte şi conflicte cu privire la resursele de apă. Posibilitatea micşorării sau chiar dispariţiei sezonului rece poate conduce la creşterea alarmantă a insectelor şi plantelor dăunătoare culturilor agricole care se pot reproduce astfel mai des şi pot trăi mai mult. Consecinţele negative în acest sens rezultă şi din cauza precipitaţiilor abundente, prin favorizarea apariţiei inundaţiilor.

Încălzirea globală va avea un impact major şi asupra vieţii diverselor specii de animale. De exemplu, urşii polari sunt afectaţi de topirea gheţii, notează Live Science. Un studiu arăta că puii de urşi polari sunt expuşi la un risc cu 45 de procente mai mare de a muri, în cazul în care trebuie să înoate 48 de kilometri, faţă de puii care înoată pe distanţe mai scurte şi al căror risc de a muri scade la 18%. Aceste animale sunt nevoite să înoate chiar şi 12 zile din cauza fragilităţii gheţii din regiunea Oceanului Arctic.

Tot pe fondul creşterii temperaturilor, vor fi expuse riscului infectării cu bacterii specifice zonelor tropicale şi subtropicale, notează Live Science. Aproape o treime din animalele lumii ar putea dispărea până în anul 2080 din cauza modificărilor climatice, conform unui raport publicat în jurnalul Nature Clime Change.

Acestea sunt doar cinci consecinţe importante şi alarmante ale încălzirii globale. Impactul asupra oamenilor şi asupra întregii planete nu se opresc însă aici, iar efectele creşterii temperaturilor sunt tot mai vizibile şi capătă proporţii tot mai îngrijorătoare.