Englezii aduc cea mai mare dovadă a încălzirii globale

92

Temperaturile globale din prima jumătate a anului 2010 au fost cele mai ridicate temperaturi din istoria înregistrată de meteorologi în ultimul secol arată, o dată în plus, un raport al Oficiului de Meteorologie (MET) din Marea Britanie, citat de ziarul The Guardian.

    Temperaturile globale din prima jumătate a anului 2010 au fost cele mai ridicate temperaturi din istoria înregistrată de meteorologi în ultimul secol arată, o dată în plus, un raport al Oficiului de Meteorologie (MET) din Marea Britanie, citat de ziarul The Guardian.    Cei care au elaborat raportul spun că acesta constituie „cea mai mare dovadă de până acum” că temperaturile pe termen lung sunt în creștere. Peter Stott, director în cadrul MET, spune că, în ciuda variaţiilor de temperatură de la un an la altul, „când urmărim tendinţa de la deceniu la deceniu putem observa clar și fără echivoc semne ale încălzirii globale.”

    Documentul realizat de MET compilează informaţii despre climă, ţinând cont de 11 indicatori diferiţi – de la aer și temperatura apei, până la topirea gheţii. Fiecare dintre acești indicatori se bazează la rândul său pe cel puţin 3, cel mult 7 seturi de date, colectate între anii 1850 – 1970. „Faptul că toate aceste rezultate se verifică reciproc este un lucru remarcabil,” a subliniat Stott. „Este cea mai clară dovadă compactă, obţinută dintr-o gamă largă de indicatori,” a adăugat directorul MET.

    În sprijinul acestor rezultate vin și două cercetări paralele realizate de Institutul Goddard, de la NASA și Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei SUA. Ambele confirmă tendinţa generală de încălzire a temperaturii globale, la cote fără precedent.