Lacurile din zona arctică dispar cu sutele

241

Creșterea temperaturilor ar putea fi cauza evaporării sau topirii și transformării în permafrost a lacurilor din tundră.

Regiunea de tundră (zonă de vegetaţie specifică arealului subarctic) își pierde încet, dar sigur lacurile. Sute dintre ele au dispărut doar în ultimele decenii, unele după o existenţă seculară, avertizează oamenii de știinţă.

Oamenii de știinţă speculau că schimbările climatice ar putea spori numărul lacurilor din tundră, prin topirea permafrostului (a stratului de sol permanent îngheţat din zona arctică). Însă studii recente arată că, în realitate, se întâmplă invers.

O cercetare prezentată săptămâna trecută în cadrul întâlnirii de toamnă a Uniunii Geofizice Americane, în Washington, D.C., a descoperit că sute de lacuri de tundră au dispărut dintr-un singur areal al Groenlandei de vest, în ultimii 50 de ani. Imaginile obţinute prin satelit sunt dovezile pierderii a peste 400 de lacuri din apropierea orașului Kangerlussuaq, unde în 1969 existau peste 2.000 de lacuri.

Explicaţia ar putea sta în fenomenul încălzirii globale, care duce la o accelerare a evaporării apelor. Însă nu doar atât. Topirea stratului de permafrost ar iriga și ar furniza nutrienţi în zone aride, care ar începe să producă, în schimb vegetaţie. Aceasta, odată ce dă de apă, se înmulţește, putând acapara uneori un întreg lac, din care să consume toată apa.

Întreg ecosistemul este afectat, așa cum arăta un alt studiu publicat tot luna aceasta. Creșterea temperaturii în zona arctică a modificat vegetaţia făcând mai dificil pentru unele animale, precum renii, să găsească hrană și proliferând existenţa altor vietăţi, precum insectele. Lucrul acesta dăunează în plus faunei.