Semnale de alarmă de Ziua Mondială a Mediului

312

Ziua Mediului a trecut cu siguranţă neobservată. Pentru că e oricum cea din urmă preocupare a noastră. Semnalele de alarmă sunt însă din ce în ce mai multe. Și mai serioase.

Din 1972, în fiecare an, la data de 5 iunie, peste 100 de ţări aniversează Ziua Mondială a Mediului. Locul ales drept gazdă pentru ceremoniile de anul acesta a fost insula Barbados, decizie luată de autorităţile ONU pentru a atrage atenţia asupra provocărilor pe care le au de înfruntat insulele precum aceasta, din cauza schimbărilor climatice. Sloganul acestei ocazii a fost „Ridică-ţi vocea, nu nivelul mării!”, notează Huffington Post.

Anul 2014 a fost declarat Anul Internaţional al Statelor Insulare Mici (SIDS) aflate în curs de dezvoltare, dat fiind impactul negativ al schimbărilor climatice şi vulnerabilitatea lor în faţa acestora. Micile naţiuni insulare sunt locuri de o frumuseţe naturală nemaipomenită şi au o cultură bogată, fiind renumite destinaţii turistice. Acestea sunt esenţiale în protejarea oceanelor şi sunt unele dintre cele mai bogate surse de plante şi animale de pe planetă.

Probleme și iniţiative

Barbados, fostă colonie britanică, situată pe o insulă care are aproximativ 33 km de la o coastă până la cealaltă, 430 km² şi 270.000 de locuitori, a făcut deja progrese importante în ceea ce priveşte reducerea impactului climatic. Mai mult decât atât, intenţionează ca până în anul 2029 să mărească procentul de energie regenerabilă, care acum este de 29%. Dacă acest plan se va materializa, insula ar putea reduce cu 283,5 milioane de dolari suma cheltuită pentru electricitate, iar emisiile de dioxid de carbon s-ar reduce cu 4,5 milioane de tone.

Barbados şi alte insule mici în curs de dezvoltare sunt expuse din ce în ce mai mult riscurilor asociate schimbărilor climatice. Ban Ki-moon, secretarul general ONU, spunea că aceste insule generează doar 1% din cantitatea totală de gaze cu efect de seră, dar sunt cele mai afectate. Potrivit lui Achim Steiner, subsecretar la ONU, creşterea temperaturilor a afectat în mod negativ agricultura, iar creşterea nivelului mării ameninţă existenţa unor insule.

Raportul IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) 2014, subliniază, de asemenea, faptul că schimbările climatice au afectat agricultura, ceea ce se traduce printr-o creştere a preţurilor alimentelor. Mai mult decât atât, populaţia acestor mici naţiuni insulare ar putea avea de luptat împotriva foametei în câţiva ani, dacă nu se iau măsuri urgente. Peştele, care face parte din alimentaţia acestor oameni şi a altor milioane de persoane, începe să fie din ce în ce mai puţin, pe de-o parte din cauza supraexploatării şi pe de alta, din cauza încălzirii globale.

Soluţii de durată

Una dintre soluţiile pentru aceste probleme ar fi agroecologia, bazată pe un tip de agricultură care produce, dar în acelaşi timp protejează şi reface mediul. Însă pentru ca acest tip de agricultură să aibă succes, este nevoie de sprijin social, cultural, economic şi politic.

Heifer International, o organizaţie caritabilă, a cărei misiune este stoparea foametei şi în acelaşi timp protejarea planetei, promovează agroecologia încă din anii ’80. Succesul ei a fost coroborat într-un raport din anul 2011 de către Olivier De Schutter, de la ONU, potrivit căruia, agroecologia este cea mai bună opţiune, deoarece produce dublu, reduce schimbările climatice şi ajută la reducerea sărăciei rurale şi a foametei.

Juan Collaguazo împreună cu soţia sa, Flor, din Ecuador, practică de câţiva ani agroecologia. Ei locuiesc într-o zonă foarte uscată, unde plouă foarte puţin, dar cu ajutorul Organizaţiei Haifer International şi a instructajului primit din partea ei, au învăţat să drămuiască foarte bine puţina apă de care dispun. De asemenea, ei au învăţat să-şi facă propriile insecticide şi fertilizante organice, să îmbunătăţească solul, să aibă o grădină cu nenumărate soiuri de fructe şi legume şi chiar şi un heleşteu. Această familie respectă şi protejează mediul înconjurător, iar eforturile lor sun recompensate pe măsură.

Este nevoie de multe familii precum cea a lui Juan, pentru că aceasta este singura soluţie pentru a stopa foametea din lume şi schimbările climatice. Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Ban Ki-moon declara că „planeta Pământ este insula noastră comună. Să ne unim forţele pentru a o proteja!”