Sunt produsele BIO mai sănătoase?

2075

Diversitatea pieţei BIO este în continuă creştere şi cuprinde o gamă variată de alimente, detergenţi sau produse de îngrijire a corpului şi cosmetice. Întrebarea care se ridică firesc la observarea diferenţei de preţ dintre produsele obișnuite și cele bio este: sunt aceste produse mai bune pentru sănătatea organismului nostru?

Diversitatea pieţei BIO este în continuă creştere şi cuprinde o gamă variată de alimente, detergenţi sau produse de îngrijire a corpului şi cosmetice. Întrebarea care se ridică firesc la observarea diferenţei de preţ dintre produsele obișnuite și cele BIO este: sunt aceste produse mai bune pentru sănătatea organismului nostru?

Deseori, produsele BIO sunt confundate cu legumele şi fructele pe care le cumpărăm din piaţă sau din supermarketuri, arată un studiu realizat de compania Cult Market Research în 2010 pentru Mediafax, informează Gândul. Mai mult de 90% dintre românii intervievaţi pentru acest studiu consideră că produsele eco sunt cele sănătoase, netratate cu pesticide şi fără chimicale. 34% din respondenţi au afirmat că produsele bio sunt, de fapt, produse tradiţionale, iar 30% cred că acestea sunt vegetale, arată rezultatele studiului. Astfel, consumul total de produse bio de pe piaţa din România atinge doar un procent.

De asemenea, alimentele BIO sunt mult mai gustoase decât cele non-organice, arată un studiu recent publicat în jurnalul Food Quality and Preference, citat de Huffington Post. În cadrul cercetării a fost testată calitatea a trei produse BIO: iaurt, fursecuri şi chipsuri din cartofi, atât din categoria produselor organice, cât şi din cea a non-organicelor. Respondenţii au fost de părere că fursecurile şi iaurtul din ingrediente BIO au fost mult mai sărace în calorii şi grăsimi, a arătat studiul. Cu toate acestea, persoanele care citesc de obicei lista de ingrediente ale produselor pe care le cumpără şi care, de asemenea, consumă des produse organice nu cred neapărat că alimentele BIO sunt mai gustoase sau au valori calorice mai mici, susţine acelaşi studiu.

Produsele „naturale” nu sunt neapărat BIO

Mai întâi de toate, se impune necesitatea unei distincţii între produsele BIO-organice şi cele naturale. Se pare că nu există legi riguroase cu privire la folosirea pe pachetele produselor a termenului „natural” sau „100% natural”, aflăm de pe site-ul Diversificare.ro. Astfel, produsele „naturale”, deşi sunt fabricate din ingrediente din natură, pot conţine coloranţi sau conservanţi. Mai mult, este posibil ca acestea să fi fost tratate cu hormoni de creştere, antibiotice sau pesticide, elemente ce vor exista şi în compoziţia produsului final, arată aceeaşi sursă.

De cealaltă parte, produsele BIO sunt fabricate din ingrediente naturale, non-sintetice, precum plante, fructe sau apă, arată site-ul Study in. Acestea sunt obţinute din culturi fără pesticide, aditivi chimici sau compuşi sintetici. Rezultatul este un produs care conţine ingrediente naturale, ecologice în proporţie de cel puţin 97%, arată Seebio.

Bio-produsele se supun unor legi foarte stricte de verificare. În cazul cosmeticelor, de exemplu, există organisme specializate în testarea şi certificarea produselor BIO. Astfel, în Europa, asociaţii precum Demeter, ECOCERT, NaTrue sau BDIH se ocupă de certificarea acestor produse, spune Mihaela Dumitrescu, creatoarea unui magazin online de cosmetice BIO, pe blogul Cristinei Băzăvan. Ea atrage atenţia asupra faptului că o astfel de certificare se poate obţine într-o perioadă lungă de timp, chiar şi în doi ani, iar costurile la care se ridică acest proces sunt „considerabile”.

BIO = sănătos?

În prezent, încă se mai discută despre cât de mult contează pentru sănătate consumul de produse organice. Conform unui raport controversat, realizat pe baza studiilor publicate în Anuarul de Medicină Internă de la Universitatea Standford, cercetătorii au ajuns la concluzia că alimentele BIO nu conţin neapărat mai multe elemente nutritive decât cele non-organice. Cu toate acestea, cei care aleg produse ecologice sunt mai puţin expuşi consumului de substanţe chimice, pesticide sau antibiotice, relatează Associated Press.

Medicul şi ecologistul Lylian LeGoff susţine că alimentele BIO au o pondere mai mare a substanţelor nutritive, conţinând mai mult magneziu şi fibre, dar şi o cantitate mai mare de vitamine şi antioxidanţi, citează Psychologies.

Dincolo de beneficiile pe care le are pentru organism, consumul de produse eco este benefic şi pentru natură, atrage atenţia site-ul Nutriţie Sănătoasă, întrucât renunţarea la pesticide şi la substanţele chimice pentru îngrășământ protejează natura de poluare.