Topul naţiunilor europene campioane la reciclare

543

Austria, Germania şi Belgia sunt ţările care au reciclat cea mai mare cantitate de deşeuri urbane în anul 2010 în Europa, conform ultimului raport publicat de Agenţia Europeană de Mediu (AEM).

În anul 2010, în Europa, s-au reciclat 35% din deşeurile urbane, ceea ce înseamnă o creştere comparativ cu procentul din 2001, arată raportul Agenţiei Europene de Mediu, care analizează gestionarea deşeurilor municipale solide. În ciuda acestor date optimiste, sunt încă multe ţări care se pare că nu vor reuşi să atingă obiectivele impuse de UE pentru anul 2020, de a recicla 50% din deşeuri.

Cele mai mari rate de reciclare s-au înregistrat în Austria (63%), urmată de Germania (62%), Belgia (58%), Regatul Ţărilor de Jos (51%), singurele ţări care ating deja obiectivul impus de UE. Marea Britanie şi Irlanda şi-au îmbunătăţit rata de reciclare, de la 12% la 39% şi, respectiv, de la 11% la 36% între 2001 şi 2010, în timp ce Slovenia, Polonia şi Ungaria şi-au îmbunătăţit procentele de reciclare odată cu aderarea la UE. Cu toate acestea, sunt ţări precum Bulgaria şi România care reciclează cantităţi mici, mult inferioare altor ţări, şi care vor fi nevoite să depună eforturi deosebite pentru a putea îndeplini cerinţele UE în materie de deşeuri, informează eea.europa.eu.

Directorul executiv al AEM, Jacqueline McGlade, a apreciat că ţările care au înregistrat cote ridicate în ceea ce priveşte reciclarea au o adevărată cultură a reciclării și au infrastructuri adecvate, însă mai sunt şi alte ţări în care situaţia este cu totul alta. În aceste ţări ar trebui încurajată reciclarea, deoarece aceasta oferă oportunităţi economice importante şi evită irosirea unei mari cantităţi de resurse, a conchis directorul AEM.