Trei oraşe americane interzic exploatarea gazelor de șist prin fracturarea hidraulică

19

Trei oraşe din statul Colorado, SUA, au interzis fracturarea hidraulică, metodă prin care se exploatează gaze şi petrol, în urma unor referendumuri locale.

În urma unor referendumuri locale, trei oraşe din statul american Colorado au interzis exploatarea gazelor de șist prin fracturarea hidraulică, informează realitatea.net.

Oraşele Boulder, Lafayette şi Fort Collins din statul Colorado au votat interzicerea exploatării gazelor de șist prin tehnica fracturării hidraulice. În oraşul Fort Collins, 56% dintre alegători au votat măsura de interzicere pe termen de cinci ani a acestei metode de exploatarea a gazelor şi a petrolului. Broomfiled, un al patrulea oraş, a respins la limită un moratoriu asemănător.

Fracturarea hidraulică sau fracking-ul este procedeul prin care se sapă un puţ îngust până la nivelul rocilor ce conţin gaze naturale şi se pompează, sub presiune, apa amestecată cu substanţe chimice şi nisip din acea rocă. Datorită presiunii, rocile sunt fragmentate, lucru care determină eliberarea gazului natural care există în acestea. 

Ecologiştii sunt împotriva acestei tehnici, deoarece ea nu este sigură, putând contamina apa din pânza freatică sau producând cutremure. Oraşul New York a interzis fracturarea hidraulică, iar statul Colorado pare a fi câmpul de luptă dintre companiile de energie şi ecologişti. Deşi Tisha Schuller, preşedinta Colorado Oil & Gas Association a declarat că voturile din oraşele Boulder şi Lafayette sunt mai mult simbolice, deoarece acestea nu au activitate recentă în domeniul fracturării hidraulice. Pentru ecologişti, interzicerea acestei tehnici în cele trei oraşe reprezintă o victorie, la fel cum pentru industrie, semnarea unei legi, în septembrie, care permite fracturarea hidraulică în Callifornia este, de asemenea, o victorie.