Video: Viaţa în cel mai friguros oraș de pe Pământ

1194

Situat la o altitudine de 750 de metri deasupra mării, orășelul Oymyakon, din nord-estul Republicii ruse Yakutia, este cunoscut drept cel mai friguros punct locuit de pe planetă. În luna ianuarie, temperatura medie în această mică localitate este de -50 de grade.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în Oimiakon a fost de minus 71.2 grade Celsius. Aceasta este și cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată pentru orice așezare locuită permanent, precum și cea mai scăzută temperatură înregistrată în emisfera nordică.

Pentru că este îngrozitor de frig, cele aproximativ 500 de persoane care locuiesc acolo nu pot cultiva nimic. Adesea, principala hrană a locuitorilor este carnea de ren și cea de cal. Tot din cauza frigului, localnicii trebuie să-şi ţină maşinile pornite mereu, pentru că altfel nu vor reuşi să le mai pornească.

Dacă la noi şcolile se închid când ninge şi temperaturile au ajuns la -20 de grade, în Oimiakon şcolile se închid doar la -52 de grade.

Numele localităţii se traduce prin „Apa care nu îngheaţă”, și provine de la izvorul cu apă termală aflat în apropierea orașului.