Ce impact are divorţul asupra sănătăţii

2149

Un divorţ îi afectează pe cei implicaţi mai mult decât psihologic, spiritual sau financiar. Ruperea unei căsnicii erodează puternic starea de sănătate fizică viitorilor foști soţi, arată studiile.

Divorţul frânge, la propriu, inima partenerilor, iar femeile sunt cele mai afectate de destrămarea căsniciei, potrivit unei cercetări efectuate de experţii de la Duke Medicine. Studiul, desfășurat pe o perioadă de 18 ani, a inclus aproape 16.000 de persoane cu vârste între 45-80 de ani, căsătorite cel puţin o dată. La fiecare doi ani, participanţii au fost rugaţi să răspundă unor întrebări legate de statutul lor marital și de sănătate, iar până la finalul studiului, o treime dintre aceștia au trecut printr-un divorţ.

Potrivit rezultatelor, probabilitatea unui infarct în rândul femeilor trecute printr-un divorţ este cu 24% mai mare, în raport cu femeile căsătorite și nedivorţate, notează BBC. Pericolul a crescut până la aproape 50% în cazul femeilor care au divorţat de cel puţin două ori.

În cazul bărbaţilor aflaţi la primul divorţ, riscul de infarct a fost cu 10% mai mare comparativ cu bărbaţii căsătoriţi și nedivorţaţi și a crescut până la 30 de procente în cazul celor care au trecut prin mai multe divorţuri.

Aceste constatări nu au fost influenţate de repercursiunile unui divorţ asupra stilului de viaţă, precum diminuarea veniturilor.

Mai departe, găsirea unui alt partener de viaţă în cazul femeilor nu a diminuat semnificativ riscurile de ordin cardiologic ale acestora, asociate actului de separare. În schimb, bărbaţii care s-au recăsătorit și-au diminuat astfel riscul de infarct până la nivelul unui bărbat căsătorit și nedivorţat.

Experţii oferă o posibilă explicaţie pentru această ultimă constatare. „Noi glumim și numim această situaţie «orientarea orice-femeie-e-bună» pentru bărbaţi. Ei preferă să fie mai degrabă căsătoriţi decât necăsătoriţi și acceptă cu ușurinţă o nouă persoană ca partener de viaţă. În prima căsătorie, femeile se simt protejate, iar probabilitatea retrăirii acestui sentiment în căsătoriile ulterioare e incertă“, a declarat unul dintre autorii studiului, prof. Linda George, pentru BBC.

Și modul de manifestare al depresiei, în funcţie de sex, ar putea fi un motiv care explică descoperirile făcute. Prof. George punctează că, pentru femei, divorţul reprezintă o „povară psihologică“ mai mare, comparativ cu bărbaţii.

Într-un alt studiu, cercetătorii de la Universitatea Rice au descoperit că persoanele divorţate au un risc dublu de a muri din cauza unor accidente care puteau fi prevenite, comparativ cu cele căsătorite. „Starea civilă este influentă pentru că poate oferi sprijin pozitiv, poate demonta unele riscuri ale partenerului și poate oferi sprijin imediat care salvează vieţi în caz de urgenţă“, a explicat coordonatorul studiului, prof. asistent de sociologie Justin Deeney.

De asemenea, comparativ cu persoanele căsătorite, cele divorţate au un risc mai mare cu 20% de a dezvolta anumite afecţiuni grave, precum bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul, avertizează cercetătorii de la Universitatea din Chicago. Destrămarea căsătoriei poate diminua mobilitatea individului cu până la 23%, lucru care se poate traduce, de exemplu, prin dificultatea de a urca scările. „Printre cei căsătoriţi în prezent, cei care au fost la un moment dat divorţaţi stau cel mai rău în ceea ce privește sănătatea, pe toate planurile. Atât cei divorţaţi, cât și persoanele văduve care nu se recăsătoresc au cea mai șubredă sănătate din toate punctele de vedere“, a declarat coautoarea studiului, Linda Waite, expert în sociologie.

Alte studii au arătat că un divorţ poate favoriza apariţia problemelor de greutate, a insomniilor și poate crește riscul de slăbire a sistemului imunitar sau de apariţie a sindromului metabolic.

Niciun articol afișat