Un studiu demografic de amploare, realizat de Forumul pentru Religie şi Viaţă Publică din cadrul Pew Research Center, a reuşit să analizeze date din 230 de ţări şi teritorii şi să realizeze o panoramă religioasă a lumii.
Iată câteva curiozităţi despre starea religioasă din lumea de astăzi. Primul aspect este legat de neafiliaţii religios, care alcătuiesc cel mai numeros al treilea grup religios, după creştini (31,5%) şi musulmani (23,2%). Aproximativ unul din şase oameni, adică 16,3% din populaţia globului a declarat că nu este afiliat niciunei religii.
Al doilea aspect, legat tot de neafiliaţi, este ţara în care aceştia sunt în cel mai mare număr. Numărul neafiliaţilor din China este de două ori mai mare decât în Statele Unite, însumând 700 de milioane de persoane.
Ceea ce este interesant este că şi neafiliaţii cred în Dumnezeu. Mai exact, 68% dintre adulţii neafiliaţi din SUA au declarat că se roagă şi cred în Dumnezeu (sau o putere superioară), deşi nu se identifică cu crezul unei anumite religii.
Creştinismul este religie majoritară în peste 100 de state, mai exact în 157 de ţări şi teritorii. Răspândirea este cu precădere în emisfera nordică şi în cea vestică. Totodată, creştinismul domină majoritatea regiunilor demografice. Patru din cele şase regiuni ale globului (America Latină şi zona Caraibelor, America de Nord, Europa, Africa sub-sahariană) au un număr foarte mare de creştini.
În ceea ce ţine de majoritate, trei sferturi dintre oameni locuiesc în ţari în care religia lor este majoritară. Cei care sunt mai degrabă minoritari sunt evreii (59% trăiesc ca minoritate religioasă) şi budiştii (72%). În schimb, 97% dintre hinduşi sunt majoritari în ţările în care se află şi 87% dintre creştini.
Motivul acestui procent mare al hinduşilor se explică prin faptul că aceştia locuiesc cu precădere în trei ţări: India, Mauritius şi Nepal. La polul opus, singura ţară în care evreii sunt majoritari este Israelul, ceea ce explică de ce restul evreilor locuiesc în ţări în care formează o minoritate.
Totodată, cele mai multe ţări din lume (cu excepţia a nouă dintre cele 230) au o religie majoritară. Cele nouă sunt în regiuni din Africa şi Asia: Guineea Bissau, Coasta de fildeş, Macau, Nigeria, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Togo şi Vietnam.
Cei mai tineri credincioşi sunt musulmanii, cu o vârstă medie de 23 de ani, iar cei mai în vârstă sunt evreii, cu o vârstă medie de 36 de ani. Creştinii au o vârstă medie de 30 de ani, iar neafiliaţii 34.