Capcanele neştiute ale evanghelizării

227

A duce Biblia şi a pregăti evanghelişti în ţările în care creştinii sunt persecutaţi pare o misiune greu de îndeplinit, mai ales în lumina rapoartelor terifiante ce descriu, pe larg, tratamentele inumane îndurate de cei care vor să devină creştini. În afară de pericolele evidente, există şi unele capcane care fac ca asemenea demersuri să pară zadarnice.

Spre exemplu, a duce Biblii în Coreea de Nord – ţara care ocupă locul întâi în ceea ce priveşte persecutarea creştinilor – este dificil în lumina presiunilor ca nord-coreeni să se închine familiei Kim şi nimănui altcuiva. Zecile de ani de persecuţii extreme au lăsat însă în urmă o rămăşiţă de biserică care a rămas fermă şi care continuă activitatea dificilă, informează Mission Network News.

Demersul este susţinut de Mission Aid Mission, o organizaţie creştină care a pregătit în ultimii cinci ani 180 de evanghelişti şi 24 de persoane responsabile cu deschiderea de biserici noi în Coreea de Nord.

Evangheliştii occidentali nu se confruntă însă doar cu persecuţii, ci şi un alt tip de sabotaj: ateii au început să distribuie materiale umaniste în paralel cu literatura creştină. Asta face şi Leslie Zukor (19 ani), studentă la Reed College. Ea a lansat proiectul „Freethought Books" (Cărţi pentru libertatea de gândire) în decembrie 2013, prin care strânge materiale umaniste, ateiste şi ştiinţifice pentru a le trimite deţinuţilor din Statele Unite. Înainte de a lansa acest proiect, Zukor a distribuit individual cărţi încă din anul 2005. Ea estimează că a oferit 2.300 de cărţi şi publicaţii unui număr de câteva sute de deţinuţi.

Motivaţia ei: susţinerea ateilor din închisori. În 2012, în închisorile americane existau 6,9 milioane de deţinuţi, dintre care între 0,07% şi 0,2% se declarau atei. Aceasta îi face şi mai vulerabili decât în libertate şi trebuie ajutaţi, explică studenta.

Desigur că atenţia acordată acestui proiect nu a fost numai favorabilă. Un grup de erudiţi creştini conservatori intervievaţi de Charisma News au descris proiectul ca o „luptă împotriva Bibliei", deşi Zukor neagă că aceasta ar fi intenţia ei.