Proteste violente în Bangladesh: „Ateii trebuie spânzuraţi!”

104

Cel puţin 36 de persoane au murit și 60 au fost rănite, în urma ciocnirilor violente din ultimele zile dintre forţele de ordine din Bangladesh și zeci de mii de islamiști, care au cerut pedepse mai stricte contra bloggerilor ateiști.

 

Protestatarii „erau foarte agresivi; unii dintre ei aruncau cu pietre, iar situaţia a devenit în scurt timp violentă […] Poliţia n-a avut încotro, fiind nevoită să riposteze", a afirmat un martor pentru BBC.

Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc și grenade asurzitoare pentru a dispersa cele câteva zeci de mii de protestatari care s-au adunat în capitală pentru a cere pedepse mai dure – în special pedeapsa cu moartea – împotriva ateiștilor, care, în opinia lor, au insultat Islamul. Demonstranţii au scandat slogane precum „O singură dorinţă! Un singur deziderat! Ateii trebuie spânzuraţi!"

Bloggerii seculari au fost acuzaţi de insultare a Islamului, pe internet, în Bangladesh, o ţară profund musulmană. Mulţi bloggeri au fost arestaţi, amendaţi și încarceraţi pentru comentariile lor pe social media, dar musulmanii radicali cer ca cei care au rostit blasfemii împotriva Islamului să fie omorâţi.

După estimările Poliţiei, numărul protestatarilor a atins duminică cifra de 200.000, dar numărul lor a scăzut ulterior. Principala organizaţie din spatele protestelor se numește Hefazat-e Islam, o coaliţie ce caută să impună o formă mai strictă de Islam în Bangladesh. Pe lângă impunerea unor pedepse mai severe împotriva celor vinovaţi de insultare a Islamului, coaliţia dorește, de asemenea, segregarea femeilor de bărbaţi. Guvernul din Bangladesh, care funcţionează ca o democraţie seculară la nivel oficial, a respins până în prezent aceste cereri.