Biserica Anglicană s-a răzgândit: nu mai e bătrână și pe moarte

13

Liderii Bisericii Anglicane păreau convinși că biserica lor parcurge o perioada de profundă criză din cauza numărului covârșitor de membri vârstnici, iar în 2020 ar putea înceta să existe din cauza morţii acestei generaţii.Totuși, cifrele înaintate mai nou de departamentul de cercetare și statistici al bisericii contrazic afirmaţiile anterioare, conform Christian Post.

Noile statistici arată că peste 36% dintre credincioși au până în 45 de ani, 39% au între 45 și 64 de ani și doar 21% au peste 65 de ani. De asemenea, conform noilor cifre, participarea lunară la serviciile divine din catedralele Bisericii Angliei ar fi de 1,7 milioane de persoane, nivel care s-a menţinut de la începutul mileniului. Mai mult chiar, cifrele arată că Biserica Angliei a înregistrat de la începutul mileniului o creștere de 37% în ce privește numărul membrilor, ceea ce ar echivala cu o creștere anuală de patru procente.

Numeroși preoţi anglicani contrazic afirmaţiile făcute săptămâna trecută de Rev. Dr. Patrick Richmond, care susţinea că Biserica Angliei e îmbătrânită și pe moarte. George Pitcher, autor și pastor anglican, afirmă că cei care susţin declinul abrupt al bisericii se bazează pe „metodologii profund eronate". De asemenea, Peter Mullen, preot al unei biserici anglicane din Londra, susţine că, în realitate, catedralele atrag mulţimi tot mai mari de credincioși în ultimii ani. „Am văzut biserica crescând de zece ori în ultimii 13 ani", scrie Mullen.

Liderii Bisericii Angliei au afirmat săptămâna trecută, în cadrul Sinodului General al Bisericii, că anglicanismul se confruntă cu o „bombă cu ceas". „Furtuna perfectă pe care o întrezărim la orizont este îmbătrânirea congregaţiilor", declara la acel moment Rev. Dr. Patrick Richmond.