Biserica Catolică, responsabilă pentru clericii săi

23

Înaltul Tribunal din Londra a declarat că Biserica Romano-Catolică este responsabilă pentru ceea ce fac preoţii săi, fapt ce ar putea să deschidă drumul pentru ca victimele abuzurilor sexuale comise de clerici catolici să obţină despăgubiri din partea Bisericii.

Declaraţia tribunalului a venit după ce o femeie în vârstă de 47 de ani (a cărei identitate este protejată de instanţă) a susţinut că a fost agresată sexual de preotul Wilfred Baldwin pe vremea când se afla la o casă de copii din Portsmouth, în sudul Angliei. Întrucât Baldwin a murit în 2006, femeia cere să fie despăgubită de Biserică.

Deşi reprezentanţii Bisericii au afirmat că Baldwin nu a fost angajat, judecătorul Alistair Macduff le-a respins argumentul susţinând că acesta fusese numit în funcţie de către şi în numele eparhiei. Cazul femeii va fi rejudecat în decembrie de un alt judecător, care va trebui să ia o decizie finală cu privire la responsabilitatea Bisericii.

Edward Faulks, avocatul părţii adverse, a ţinut să menţioneze că Biserica Catolică nu s-a eschivat niciodată în cazurile de abuz sexual, ci dimpotrivă, şi-a asumat responsabilitatea.

Anne Lawrence, cea care se ocupă de grupul persoanelor abuzate sexual de preoţi şi clerici, a declarat că speră ca decizia care se va lua să ducă la soluţionarea sutelor de cazuri care aşteaptă să fie rezolvate în instanţă, notează AP.

(Foto: Dreamstime)