America Latină își pierde identitatea catolică

1927

America Latină a fost considerată inima catolică a lumii, fiind continentul cu cea mai mare concentrare de catolici din lume. În ultimele decenii însă, situaţia s-a schimbat dramatic.

Un sondaj efectuat de Pew Research Center a arătat că, dacă în cea mai mare parte a secolului al XX-lea, latinoamericanii erau predominant catolici (90% din populaţia continentului), în ultimii câţiva ani, ei au devenit mai degrabă protestanţi (procentul catolicilor scăzând la 69%). Este relevant de menţionat și că, dintre cei intervievaţi, circa 84% au declarat că au crescut în familii catolice. Aceasta înseamnă că, din anumite motive, cel puţin 15% dintre catolici au renunţat la credinţa părinţilor lor.

Ce cred hispanoamericanii

Studiul a fost efectuat pe un eșantion alcătuit din locuitori a 18 ţări ale continentului sud-american, exceptând Cuba, unde sistemul de stat și sensibilităţile oamenilor au împiedicat desfășurarea interviurilor. În total, au fost intervievate 30.000 de persoane, suficiente pentru a trasa câteva tendinţe în ceea ce privește peisajul religios din America de Sud.

Conform lui Neha Sahgal, cercetător la Pew, una dintre tendinţe este aceea că „asocierea puternică dintre catolicism și America Latină s-a erodat”, deși America de Sud continuă să fie casă pentru 40% dintre catolicii lumii.

În prezent însă, circa 19% dintre sud-americani se declară protestanţi. Aceasta în condiţiile în care „multe dintre bisericile protestante sud-americane sunt pline cu foști catolici”, notează The New York Times. În Columbia, de exemplu, circa 84% dintre protestanţi spun că au primit botezul catolic în copilărie. Cei mai mulţi catolici convertiţi la protestantism spun că au făcut acest pas pentru că doreau să aibă o legătură mai personală cu Dumnezeu.

La fel și în SUA

Scăderea numărului de credincioși catolici din America de Sud are și o paralelă nord-americană. O treime din americanii născuţi în familii catolice și botezaţi în cadrul Bisericii Catolice au renunţat, în ultimii ani, la credinţa lor, a declarat luni noul președinte al Conferinţei americane a Episcopilor Catolici, arhiepiscopul Timothy Dolan, într-o conferinţă de presă.

Exodul romano-catolicilor americani rămâne cea mai mare provocare pentru biserică, e de părere același prelat catolic. În ultimii ani, spune acesta citând studii recente, aproape o treime din catolicii americani au plecat din sânul bisericii.

Un efect supraestimat

Primele exprimări publice ale papei Francisc și politica prosocială care le-a urmat la începutul pontificatului său au alimentat așteptările unora că atitudinea umilă și solidară a papei va duce la un reviriment al catolicismului mondial. Deși cei mai mulţi credincioși au o părere bună despre papa Francisc, lucrul acesta nu i-a determinat să se implice mai mult în viaţa bisericii, arată un sondaj american care relevă că, statistic, Biserica Catolică nu cunoaște un reviriment datorită noului pontif.

Identitatea religioasă a hispanicilor sud-americani trece printr-o transformare surprinzătoare pentru cei care au crezut sincer în „efectul Francisc”. Deși, pentru prima dată în istorie, un sud-american deţine funcţia de papă, catolicismul de pe continentul hispanic este într-o scădere dramatică.

Noile statistici obţinute de Pew Research arată că, pe lângă fenomenul secularizării, atât de vizibil în Vestul Europei și în America de Nord, Biserica Catolică mai are de înfruntat și provocarea strângerii rândurilor în regiuni în care își punea speranţele pentru viitor.

Niciun articol de afișat