Vaticanul e împotriva pedepsei capitale

16

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a cerut întregii lumi, într-o apariţie recentă la televiziunea Vaticanului, să renunţe cu totul la pedeapsa cu moartea. Federico Lombardi a declarat că astăzi omenirea nu mai are nevoie să ucidă.

    

    Poziţionându-se împotriva pedepsei capitale, Lombardi a reprobat "orice formă a execuţiei capitale, pentru orice persoană sau în orice circumstanţă, indiferent dacă este dureroasă sau nedureroasă … în public sau în secret.” Aceasta, a explicat el, deoarece este nevoie de "o justiţie mai înaltă", relatează Catholic News Agency

    Biserica Catolică, în conformitate cu Catehismul catolic, "nu exclude recurgerea la pedeapsa cu moartea, dacă aceasta este singura modalitate posibilă de a apăra eficient vieţi omeneşti împotriva unui agresor nedrept," însă, a precizat Lombardi, pentru beneficiul tuturor oamenilor, "este bine să continuăm pe această cale şi să afirmăm mai mult ca niciodată demnitatea persoanei şi a vieţii umane, pentru care nu avem dreptul să decidem noi." Purtătorul de cuvânt a insistat ca omenirea să facă un pas mai departe şi să oprească execuţiile.

    Potrivit statisticilor publicate de organizaţia Amnesty International, anul trecut au avut loc execuţii în 18 ţări. Cincizeci şi două de persoane au fost executate numai in SUA. Organizaţia a raportat că cel puţin 714 de persoane au fost ucise în întreaga lume (excluzând China) prin spânzurare, împușcare, decapitare, lapidare, electrocutare şi injecţie letală.