Ce crede BOR despre 666 și cardurile de sănătate

1876

Într-o reacţie oficială la opoziţia manifestată de unii credincioși faţă de introducerea cardurilor de sănătate, Biserica Ortodoxă Română recomandă clerului și credincioșilor să decidă raţional, nu emoţional, în această problemă.

În condiţiile în care diverse organizaţii religioase au stârnit dispute cu privire la adecvarea utilizării cardurilor de sănătate, Sinodul Bisericii Ortodoxe a decis formularea unui punct de vedere oficial, care să îi ghideze pe credincioși. Reprezentanţii organizaţiilor au diseminat mesaje împotriva folosirii cardurilor, bazate pe argumente precum acela că scrierea inversă a cuvântului „card” este „drac” sau că cipul cardului conţine numărul 666.

Nu se știe câţi dintre cei 8.000 de români care, potrivit Poștei Române, au refuzat primirea cardului naţional de sănătate au fost motivaţi religios în această direcţie. Însă se știe că mai multe organizaţii religioase au cerut autorităţilor să găsească alternativă la cardul naţional de sănătate, întrucât nu pot accepta „un document al diavolului care le poate pune în pericol existenţa”.

Recomandarea Sinodului în privinţa acestor dispute este aceea ca preoţii, monahii și credincioșii să „rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Christos, să cultive mai întâi sănătatea sufletească prin rugăciune și fapte bune și să decidă raţional, nu emoţional, totdeauna cu calm și înţelepciune”.

Documentul sinodal mai cuprinde și recomandarea  „unei soluţii alternative pentru acei pacienţi care, din motive de conştiinţă şi religie, refuză cardul, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a promis că pentru astfel de persoane va căuta şi va propune o metodă alternativă”, notează Mediafax.