PMB alocă alte 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

172

O nouă rectificare bugetară de dezbătut în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de pe 22 noiembrie vizează alocarea a încă 10 milioane de lei de la bugetul Primăriei pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului.

În total, anul acesta, Primăria Capitalei a acordat 35 de milioane de lei de la buget pentru Catedrală. În aceeași perioadă, Primăria a retras fonduri de peste 8,8 milioane de lei care ar fi fost alocate pentru ordinea publică și siguranţa naţională, alţi 4,1 milioane de lei pentru reabilitarea sistemului de termoficare și 6,2 milioane de lei pentru Administraţia Spitalelor. Către lăcaşurile de cult vor merge încă 15,3 milioane de lei, bugetul total alocat anul acesta pentru biserici ridicându-se la peste 92,2 milioane de lei.

Conform unui centralizator, citat de news.ro, finanţarea alocată spitalelor urmează să fie redusă cu un total de 26 de milioane de lei, dintre care 3,6 milioane de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, 6,3 milioane de lei de la Spitalul de Chirurgie Oro-maxilo facială, 2,4 milioane de lei de la Spitalul „Carol Davila”, 3,9 milioane de lei de la Spitalul Foişor, 2,3 milioane de lei de la Spitalul „Victor Gomoiu”, 6,2 milioane de lei de la Spitalul „Victor Babeş” şi 4,5 milioane de lei de la Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxico-dependenţelor pentru Tineri „Sf. Stelian”.

Rectificarea bugetară elimină 28,6 milioane de lei din bugetul pentru protecţia mediului și suplimentează bugetul pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică cu 22,4 milioane de lei. Bugetul Centrului pentru Tineret se reduce şi el cu 3,9 milioane de lei (ajungând la un buget total de 35,9 milioane de lei), cel al Centrului pentru Seniori cu 5 milioane de lei (ajungând la un buget de 12,2 milioane de lei), iar de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGASMB) pleacă 19 milioane de lei (rămânând cu un buget de 479 de milioane de lei).

Bugetul pentru cultură, recreere şi religie ar urma să fie suplimentat cu peste 33,8 milioane de lei (bugetul total fiind de peste 1 miliard de lei), iar alte 45 de milioane de lei vor merge către achiziţia de imobile monumente istorice ca urmare a exercitării dreptului de preemţiune al primăriei.

Secretariatul de stat pentru culte a dat publicităţii un raport intitulat „Statul și cultele religioase”, în care notează că, din 1990 până în 2018, Secretariatul aflat în subordinea Guvernului a primit de la bugetul de stat 5,71 miliarde de lei.

În anul 2018, au fost alocate, potrivit informaţiilor publice de pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte, bugete totale de 654 de milioane de lei, cu aproape 100 de milioane de lei mai mult ca în 2017 și aproape dublu faţă de anul 2008. Din cele 654 de milioane de lei, 104 milioane au fost pentru construcţia lăcașurilor de cult, și 550 de milioane pentru salariile preoţilor și personalului clerical.

Jurnalistul Mihai Peticilă remarcă într-un comentariu pentru edupedu.ro că „sumele acordate din Bugetul de Stat pentru lăcașuri de cult au fost mai mari, de regulă, în anii electorali și preelectorali, scăzând apoi imediat după alegeri. Aceasta, spre deosebire de sumele alocate pentru salarizare, sume care au crescut în permanenţă, cu două excepţii (anul 2008, când a avut loc o scădere de aprox. 50%, și anul 2011, după reducerea salariilor în sectorul bugetar)”.