Terapie prin cântec: un cor pentru pacienţii cu boli pulmonare cronice

173

Cu trei zile în urmă sala de bal a unui hotel din Budapesta a fost gazda unui concert coral neobișnuit, inovator chiar. Ansamblul „Breathing for the Soul” a cântat public pentru a doua oară, arătând că, uneori, ceea ce ne lipsește pentru a depăși obstacolele grele din viaţa noastră este o ţintă frumoasă în faţă.

Cu trei zile în urmă, sala de bal a unui hotel din Budapesta a fost gazda unui concert coral neobișnuit, inovator chiar. Ansamblul „Breathing for the Soul” a cântat public pentru a doua oară, arătând că, uneori, ceea ce ne lipsește pentru a depăși obstacolele grele din viaţa noastră este o ţintă frumoasă în faţă.

Corul „Breathing for the Soul” este alcătuit din pacienţi cronici care suferă de boli pulmonare, provenind din spitale de pe tot teritoriul Ungariei. Toţi sunt o mărturie vie a faptul că dedicarea lor faţă de cântat le-a îmbunătăţit calitatea vieţii.

„Nu m-am gândit niciodată în viaţa mea că voi ajunge să cânt”, îi mărturisea Maria Aranyi (74 de ani) reporterului Reuters care a participat la eveniment. „Dar iată că, după zilele acelea negre, a sosit și un timp în care chiar să mă simt bine… am observat că, după ce cânt, pot să respir mai ușor.”

Mulţi pacienţi cu boli pulmonare suferă de izolare în viaţa de zi cu zi, din cauza bolilor de care suferă. Implicare lor în cor însă le-a adus prieteni noi și un scop nou.

Medicul Katalin Vardi, iniţiatoarea corului, spunea că s-a lăsat inspirată de mărturia unor pacienţi din alte ţări. Femeia declara că organizarea de concerte le-a dat pacienţilor ei un nou sens și i-a făcut să nu se mai gândească temători că simptomele lor se vor înrăutăţi cu timpul. „Am ridicat ștacheta pentru ei, ca să își schimbe modul în care se raportează la propria persoană.”

Piesele pe care le intonează corul sunt special alese pentru a expune capacităţile pacienţilor. Dirijorul Gyorgy Philipp declara că spectacolul muzical a fost o provocare pentru coriști, care nu mai urcaseră niciodată pe o scenă. „Alegem cântece care să le permită pacienţilor să cânte portative cât mai lungi, melodii cât mai dificile și să se dezvolte în felul acesta”, a spus Philipp.