Doi autori americani afirmă că noii membri ai oricărei biserici pot fi pierduţi sau asimilaţi în baza unui mecanism simplu, care poate fi evaluat în funcţie de șase criterii principale, descrise în noua lor carte, What Every Pastor Should Know („Ce-ar trebui să știe toţi pastorii”), scrie Christian Post.

Cele mai importante aspecte descoperite de cei doi sunt faptul că 82% dintre membrii care părăsesc biserica fac acest lucru în primul an de când se alătură unei biserici (astfel încât eforturile de retenţie sunt critice în această perioadă), iar tiparul de părăsire a bisericii nu este aleatoriu, întrucât majoritatea pleacă fie după șase luni, fie după 12 luni.

Noii membri supun biserica la câte un „test" evaluativ, atât la șase luni, cât și la 12 luni. Dacă biserica trece cu bine cele două teste, membrul poate fi considerat ca şi asimilat. Primul test constă în trei întrebări. Deşi membrul bisericii nu va adresa aceste întrebări în mod specific, el/ea va evalua trei elemente de importanţă critică privind decizia de a rămâne sau a pleca.

1. Mi-am făcut prieteni în biserică? Noii membri care rămân activi în biserică își fac, în medie, șapte prieteni în primele șase luni. Cei care părăsesc de regulă biserica își fac doar doi prieteni, sau chiar mai puţin.

2. Mă potrivesc undeva în cadrul bisericii? Apartenenţa la un grup sau la o activitate sunt de o importanţă critică în această privinţă.

3. Biserica aceasta chiar mă dorește? Membrii sunt la fel de prietenoși cu mine ca atunci când am venit prima oară? Sunt invitat sau încurajat să particip la slujirea bisericii?

Presupunând că noul membru e mulţumit cu privire la aceste trei aspecte, el/ea va alege, cel mai probabil, să mai petreacă aproximativ șase luni în acea biserică. Cam la sfârșitul primelor 12 luni, noul membru își va pune alte trei întrebări.

4. Noii mei prieteni sunt la fel de buni ca cei vechi? Membrul începe să evalueze calitatea relaţiilor stabilite.

5. Grupul din care fac parte îmi împlinește nevoile? După ce a fost implicat într-un grup pentru mai mult de șase luni, membrul se întreabă dacă investiţia de timp într-un grup chiar merită efortul.

6. E contribuţia mea considerată semnificativă? Cu toţii ne dorim să facem parte din ceva semnificativ, ceva superior nouă înșine. Membrii se alătură bisericii cu aceeași așteptare. La sfârșitul primului an, ei încep să evalueze acest aspect și să-și pună întrebări și cu privire la contribuţiile lor la misiunea bisericii.

Deși aceste șase elemente nu reprezintă o noutate absolută, ceea ce face studiul celor doi autori semnificativ este aspectul temporal. Majoritatea celor care părăsesc biserica vor face acest lucru înainte de sfârșitul primului an. La șase luni și, respectiv, la 12 luni, noii membri își vor adresa în mod intuitiv aceste șase întrebări. Modul în care vor răspunde la ele va determina, într-o bună măsură, dacă rămân sau dacă părăsesc biserica.