Studiu: bisericile americane se confruntă cu declinul numeric

174

Prezenţa la serviciile religioase a scăzut sau, cel mult, a rămas constantă în 28%, respectiv 33% dintre bisericile americane în ultimii 3 ani. Peste jumătate dintre biserici au înregistrat mai puţin de 10 convertiţi în ultimele 12 luni, potrivit unui studiu realizat de LifeWay Research.

„Creșterea nu lipsește din bisericile americane. Dar creșterea rapidă, prin convertiri, este mai puţin obișnuită”, afirmă Scott McConnell, director executiv al LifeWay Research.

Studiul arată că bisericile nu reușesc să atragă noi convertiţi: 8% dintre cei 1.000 de pastori protestanţi intervievaţi spun că nu au avut nicio persoană convertită în ultimul an, iar 54% menţionează mai puţin de 10 convertiţi în 2018.

Pastorii penticostali raportează cel mai mare număr de membri noi care se alătură bisericilor pe care le slujesc: 57% afirmă că au fost martori anul trecut la 10 sau mai multe convertiri la fiecare 100 de membri mai vechi ai bisericii, acest procent diminuându-se la 39% în cazul luteranilor, la 35% în cazul baptiștilor și la 25% la pastorii metodiști.

Nici participarea membrilor bisericii la serviciile religioase săptămânale nu este una satisfăcătoare: în 57% dintre biserici, media persoanelor care participă la slujbele religioase este sub 100, iar 21% dintre biserici pot conta săptămânal pe mai puţin de 50 de persoane, doar o biserică din 10 înregistrând o prezenţă săptămânală de 250 de membri sau mai mult.

Aproximativ 23% din bisericile cu o participare săptămânală a cel mult 50 de persoane spun că au înregistrat creșteri, aceste biserici fiind „expuse cel mai mult riscului de a muri”, punctează Thom Rainer, directorul executiv al LifeWay Christian Resources.

Rainer crede că acest studiu reușește să descrie foarte realist situaţia bisericilor americane și că reprezintă o provocare pentru revitalizarea lor, în condiţiile în care 7 din 10 sunt în declin, iar bisericile care să planteze alte biserici sunt atât de puţine, încât procentul lor este de 0% la nivelul întregului eșantion.

Studiul efectuat de LifeWay Research realizează un profil al sănătăţii bisericilor din America destul de apropiat de cel conturat de alte cercetări.

Astfel, un sondaj Gallup efectuat în anul 2017 a arătat că doar 38% dintre adulţi frecventează serviciile religioase săptămânal, în scădere de la 42% în 2008.

Un alt studiu Gallup a încercat să afle principalele motive pentru care americanii merg la biserică, iar în fruntea listei, bifate de trei sferturi dintre respondenţi, s-au aflat predicile care se bazează pe Scriptură, urmate, la un procent distanţă, de predicile care sunt relevante pentru viaţa enoriașilor.

Studiul a investigat și motivele pentru care adulţii care frecventau bisericile, sinagoga sau moscheea cel puţin lunar și-au abandonat acest obicei, constatând că majoritatea acestora nu agreau religia organizată. Alte motive majore menţionate au fost eșecul găsirii unei biserici potrivite, lipsa timpului, incertitudinea cu privire la religia potrivită și indisponibilitatea de a oferi bani la biserică.

Doar o minoritate dintre subiecţi au declarat starea precară de sănătate sau sentimentul de a nu fi bine primiţi în biserică drept motive majore pentru absenteismul de la serviciile religioase.

Problema declinului participării la serviciile bisericii este reală, dar absenteismul nu este specific doar sferei religioase, susţine reverendul Canon Sandra Miller, comentând scăderea numărului de membri ai Bisericii Anglicane.

„Vorbim despre teme mari, generale, care sunt legate de o cultură în schimbare, de faptul că oamenii sunt mai puţin interesaţi de organizaţii, în general”, și de vieţile aglomerate ale enoriașilor, afirmă Miller.

În ciuda tuturor obstacolelor, biserica trebuie să identifice noi căi de a le arăta celor care nu au nicio religie „că acea credinţă în Dumnezeu care îi iubește încă poate conta semnificativ pentru ei și pentru lume”, a declarat și episcopul Paul Bayes, aparţinând aceleiași biserici.