Studiu: sarcina la 50 de ani, la fel de sigură ca la 40 de ani

1367

O cercetare rezultată în urma unui parteneriat dintre Universitatea israeliană „Ben-Gurion”, din Negev, și Centrul Medical Universitar Soroka, din același oraș, susţine că o sarcină poate fi dusă în siguranţă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș și la 50 de ani, la fel cum poate fi dusă și la 40. Cercetarea a fost prezentată în cadrul Reuniunii Anuale privind Sarcina, organizată de Societatea pentru Medicină Maternă și Fetală, din Las Vegas.

Cercetătorii au examinat complicaţiile în sarcină întâmpinate de femeile cu vârsta peste 50 de ani și au evaluat ipoteza ca femeile care nasc în preajma acestei vârste să își riște prin sarcină atât propria sănătate, cât și pe cea a fătului. Ce au descoperit, scrie MedicalXpress, a fost că, datorită progresului medical și tehnologic, inclusiv a fertilizării extracelulare și a donării de ovule, vârsta până la care o femeie poate naște a crescut treptat.

„Se pare că 50 este noul 40 atunci când vine vorba de nașterea de copii”, susţine dr. Eyal Sheiner, director al Departamentului de obstetrică și ginecologie în cadrul Soroka.

Studiul s-a bazat pe analizarea a 242.771 nașteri care au avut loc la Soroka, între care 234.824 (96,7%) cu mame mai tinere de 40 de ani. Restul nașterilor au aparţinut unor femei cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani sau mai în vârstă. Lucrarea s-a axat pe identificarea complicaţiilor întâmpinate de femeile mai în vârstă la naștere, cum ar fi: nașterile premature, diabet de gestaţie, hipertensiune sau operaţii de cezariană. Cercetarea a evaluat și starea de sănătate a nou-născuţilor, urmărind să vadă dacă aceștia suferă de vreo boală fizică, dacă au o incidenţă mai crescută a mortalităţii în timpul nașterii sau dacă suferă în timpul travaliului.

Concluzia cercetării a fost că incidenţa tuturor complicaţiilor la naștere este mai crescută la femeile de peste 40 de ani decât la cele mai tinere. Însă că nivelul complicaţiilor nu crește proporţional după vârsta de 50 de ani, faţă de nivelul complicaţiior înregistrate de mamele de 40 de ani.

Dr. Sheiner recomandă însă ca sarcinile femeilor peste 40 de ani să fie în continuare tratate ca sarcini cu risc ridicat și la fel să fie tratate și sarcinile la femeile de peste 50 de ani. Monitorizarea nivelului de glucoză și al tensiunii arteriale sunt cruciale pentru detectarea timpurie a complicaţiilor.