Câţi oameni mai cred în minuni

441

Trei din cinci adulţi (62%) din Marea Britanie au declarat că au convingerea că o anumită formă a miracolelor este posibilă în zilele noastre, iar aproape jumătate (43%) dintre respondenţi au admis că s-au rugat pentru o minune la un moment dat în viaţa lor, au arătat cercetătorii într-un studiu comandat de BBC.

Un procent de 37% dintre adulţii britanici care frecventează biserica cel puţin o dată pe lună au declarat că ei cred că minunile lui Isus au avut loc ad litteram, exact așa cum sunt descrise în Biblie. Jumătate din totalul de 59% a englezilor care cred că minunile se întâmplă au explicat că, atunci când s-au rugat pentru o minune, au primit răspunsul pe care l-au sperat. Dintre cei chestionaţi, 37% dintre creștini nu s-au rugat niciodată pentru un miracol.

Jemma Adams este una dintre cei care cred în minuni. „Sunt o fostă dependentă de droguri”, își începe ea povestea vieţii. „La 17 ani, în urma unei crize am sărit de pe o clădire și am supravieţuit. Însă nu numai că am supravieţuit, dar nu am avut nicio fractură”, povestește Jemma. Pentru ea, aceasta a fost o experienţă miraculoasă și dovada că minunile sunt posibile. Ulterior, fata a fost trimisă la un centru de reabilitare, iar acum le oferă ajutor celor aflaţi în situaţia în care s-a aflat ea.

David Elwin, pastorul bisericii pe care o frecventează Jemma, are, de asemenea, o istorie a consumului de droguri, a violenţei și a petrecerii timpului în închisoare. Experienţele sale îl determină să afirme că „miracolele sunt fundamentul credinţei unui creștin”. „Credinţa creștină se întemeiază pe minunea învierii din morţi a Domnului Iisus Hristos. Este foarte important să ne menţinem fundamentul și rădăcinile”, a mai adăugat acesta.

În Statele Unite, 72% dintre cetăţeni cred că minunile se întâmplă. De ce totuși atât de mulţi oameni cred în minuni în epoca actuală a știinţei și tehnologiei avansate? Yujin Nagasawa, profesor de filosofie și codirector al Centrului de Filosofie a Religiei „John Hick”, de la Universitatea din Birmingham și președinte al Societăţii Britanice pentru Filosofia Religiei, a analizat trei posibile răspunsuri la această întrebare.

Primul răspuns este acela că mulţi oameni cred în miracole fiindcă de fapt miracolele se întâmplă mult mai des decât credem. Nagasawa nu crede însă că este cazul. Acte ca cele menţionate în Biblie, cum ar fi vindecarea instantanee sau transformarea apei în vin, sunt considerate minuni în primul rând pentru că încalcă legile naturii. Minunile nu pot avea loc fără încălcarea legilor fizicii, chimiei, biologiei. Cu toate acestea, natura este un sistem uniform și stabil. Așadar, dacă legile naturii ar fi încălcate în mod regulat pentru a putea face loc minunilor, echilibrul natural ar fi perturbat. Prin urmare, Nagasawa nu crede că minunile apar la tot pasul.

Cel de-al doilea răspuns este acela că credinţa în minuni este o proiecţie a gândirii pozitive. Se poate argumenta că credinţa în vindecarea miraculoasă este deosebit de obișnuită deoarece oamenii nu vor să își piardă speranţa nici chiar în eventualitatea în care suferă de o boală gravă sau au suferit un prejudiciu major.

Al treilea răspuns este că credinţa în miracole are la bază procese cognitive. Conform cercetărilor psihologice recente, un mecanism cognitiv care detectează încălcări ale legilor naturii este activ încă de la începutul copilăriei. Pentru a demonstra acest fapt, cercetătorii au analizat reacţiile unui grup de copii de doi ani și jumătate. Copiii s-au arătat surprinși atunci când jucăriile lor păreau că „se teleportează” sau păreau că „trec” printr-un mediu solid. Unii psihologi susţin chiar că o astfel de încălcare a așteptărilor creează o oportunitate importantă pentru copii să caute informaţii și să înveţe despre lume. În aceste experimente, copiii au petrecut mai mult timp explorând jucăriile care i-au surprins decât cu jucăriile care nu au făcut-o. În timp, această atitudine de uimire poate duce la credinţa în miracole.

Unii psihologi susţin, de asemenea, că credinţa în miracole a supravieţuit mult timp pentru că miracolele au în comun ceea ce se numește contraintuitivitate minimă. Credinţa în existenţa minunilor s-a răspândit cu succes de-a lungul generaţiilor deoarece, în timp ce oferă o idee suficient de provocatoare pentru a atrage atenţia, minunile nu încarcă excesiv sistemele conceptuale ale oamenilor.

Niciun articol de afișat