Republica Moldova: Dispute despre sărbătorirea Crăciunului

221

Parlamentul Republicii Molodova a votat un proiect lege care stabilește care este data oficială de sărbătorire a Crăciunului. Votul a avut loc joi, 19 decembrie 2013 și proiectul a fost votat de coaliţia majoritară, informează Mediafax.

Proiectul de lege este o iniţiativă a liberalilor, pentru a pune data de 25 decembrie pe lista sărbătorilor oficiale. Deputatul liberal Valeriu Munteanu relatează, citat de Jurnal Chișinău, că „în Republica Moldova, Crăciunul este sărbătorit în 7 ianuarie și la 25 decembrie. Aceste proiect nu exclude sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie."

În tabără cealaltă, comuniștii se opun vehement acestei initiative, argumetând că liberalii vor să distrugă statalitatea Republicii Moldova. „Acest proiect vine cu valori false. Ca să nu faceţi greșeli fatale care duc la distrugerea creștinismului din Repuplica Moldova, vă rog mult să vă gândiţi. Sunt sărbători artificiale care aduc ceea ce nu este caracteristic poporului nostru", a argumentat comunistul Sergiu Stati.

Mult mai dură însă a fost reacţia feţelor bisericești, care consideră că sărbătorirea Crăciunului pe stil nou este păcat. Aceștia au organizat o conferinţă de presă în care au susţinut că sărbătoarea Crăciunului este pe 7 ianuarie. „Este un păcat și o profanare să-ţi faci PR politic pe tradiţii ce dăinuie de mai bine de 2.000 de ani și pe valorile noastre strămoșești", a declarat Maxim Guzun, reprezentatul Eparhiei Bălţi și Fălești.

Mai mult de atât, preoţii au blestemat ca "aceia care vor sărbători Crăciunul pe 25 decembrie să aibă lepra lui Ghezie, ştrangularea lui Iuda și îngerul Domnului să fie la spatele lui cu sabia".