Producătorii filmului „Hacksaw Ridge” mărturiseau într-un interviu că, pentru a menţine pelicula impresionantă și emoţionantă, au fost nevoiţi să economisească și chiar să modifice ușor unele dintre amintirile necombatantului Desmond Doss. De altfel, filmul nu este un rezumat al vieţii lui și o rememorare a momentelor-cheie care l-au transformat pe Doss într-un erou.

Viaţa însă este alcătuită și din alt fel de momente. Eroii au și stângăcii și trăiesc uneori și istorii fără sfârșituri fericite, așa cum sunt cele pe care ne place să le vedem pe marile ecrane. Despre astfel de momente din viaţa lui Desmond Doss este acest material, care a fost scris pe baza lecturii biografiei lui, semnate de Frances Doss și disponibile pentru comandă pe site-ul nostru.

Iată cinci informaţii interesante despre viaţa lui Desmond Doss pe care nu le vei găsi în film.

1. Desmond Doss este unul din cei trei necombatanţi americani care au fost decoraţi vreodată cu Medalia de Onoare. Doss a fost primul necombatant decorat astfel și a rămas singurul care a primit o astfel de distincţie pentru serviciul său în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

2. Două secţiuni de autostradă, una din Georgia și una din Alabama au fost denumite după erou. Prima se numește „Desmond T. Doss Medal of Honor Highway”, cealaltă poartă numele „Desmond T. Doss Memorial Highway”.

3. În perioada în care relaţia lui cu Dorothy nu era o certitudine, s-a ivit o ocazie de a o invita la un prânz în familia lui, la tradiţionala masă de Sabat. Familia lui Doss avea probleme financiare, așa că meniul zilei nu era prea variat, iar felul principal era o mâncare de fasole pregătită chiar de Doss. Dorothy, care se afla în oraș ca să vândă literatură religioasă, nu avusese niciun pic de succes, așa că nici ea nu o ducea prea bine cu banii și, din pricina aceasta, nici cu mâncarea. De fapt, dacă nu ar fi fost invitaţia lui Desmond, ar fi rămas nemâncată încă o zi. Deși niciunul nu știa încă, în viitor prânzul acela avea să le stârnească amintiri dragi, care aveau prea puţină legătură cu stomacul plin. Doss era emoţionat de vizita lui Dorothy și, deși mama lui se oferise să pună masa, tânărul a insistat să servească chiar el ce pregătise. Doar că, din graba de a nu rata nicio clipă în prezenţa musafirei, a dat focul mai tare la aragaz și, în loc să încălzească mâncarea, a ars-o. N-a spus nicio vorbă despre isprava lui, iar Dorothy, așa înfometată cum era, nici nu și-a dat seama că mâncarea pe care o savura cu atâta plăcere era ușor… afumată.

4. Mama și soacra lui Desmond au murit amândouă de cancer și Dorothy dezvoltase aceeași boală. Ea a murit însă într-un accident de mașină. Desmond conducea, fără să aibă o viteză excesivă, însă într-un moment fatidic a pierdut controlul volanului și automobilul a plonjat într-o prăpastie. Dorothy a murit pe loc, în timp ce Desmond, rănit ușor, a putut să se descarcereze și să fugă după ajutor la casele din apropiere. După moartea lui Dorothy, Desmond a avut o perioadă în care s-a izolat social, unii intuind chiar că ar putea suferi de depresie. L-a ajutat însă faptul de a o cunoaște pe Frances Duman, la rândul ei văduvă, cea care avea să îi devină soţie pentru ultimii 13 ani din viaţa lui.

5. Desmond Doss a trăit decenii bune din viaţă fără un plămân și fără cinci coaste fiindcă, din cauza unei tuberculoze dobândite pe front, acestea au trebuit să îi fie extirpate. Pe parcursul tratamentului pentru tuberculoză a primit o supradoză de antibiotice din cauza căreia și-a pierdut complet auzul. Timp de 13 ani a fost surd, până în 1988, când a primit un implant cohlear. Desmond s-a luptat apoi cu cancerul, pe care l-a învins de două ori, în urma unei terapii cu radiaţii. A murit din cauza unei complicaţii pulmonare, la vârsta de 87 de ani.

Descoperă și lasă-te și inspirat de întreaga poveste incredibilă, și totuși reală, a necombatantului Desmond Doss, comandând cartea biografică Fără armă în linia întâi. Invită-i și pe alţii să trăiscă aceeași experienţă, distribuindu-le acest material prietenilor tăi, pe Facebook/WhatsApp/Twitter.