Incredibila biografie a lui Desmond Doss, semnată chiar de soţia eroului, spune istoria care stă la baza filmului „Hacksaw Ridge”, dublu premiat cu Oscar, și poate fi acum comandată aici.
Nu am citit și nici nu am auzit despre nimeni care să fi văzut filmul Hacksaw Ridge (Fără armă în linia întâi) și să fi rămas dezamăgit. Povestea de necrezut, dar adevărată a primului necombatant medaliat cu cea mai înaltă distincţie militară din SUA – Desmond Doss – este nu doar neobișnuită, ci și marcantă și cu putere de influenţă. Dar sunt mult mai multe aspecte de aflat despre viaţa paradoxală a lui Doss decât ce au putut surprinde 139 de minute de film. De aceea am decis să includem în Colecţia Semnele Timpului biografia eroului – 328 de pagini de imersiune totală în viaţa acestuia.
Comandă cartea Fără armă în linia întâi
Cele zece minute de aplauze în picioare, neîntrerupte, pe care Hacksaw Ridge le-a primit la premiera sa globală în cadrul celei de-a 73-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia au prevestit un succes fulminant pentru pelicula care spune povestea adevărată a veteranului american Desmond Doss, sub bagheta regizorală a lui Mel Gibson.
Lista distincţiilor acordate filmului este încă în completare, cea mai recentă aclamare a lui având loc aseară, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei de Film Americane. Filmul a fost nominalizat la nu mai puţin de 6 categorii ale Premiului Oscar și a câștigat la 2 dintre acestea: cel mai bun montaj și cel mai bun mixaj de sunet. Pelicula a obţinut 3 nominalizări în cadrul Globurilor de Aur, 4 nominalizări și un premiu BAFTA și nu mai puţin de 10 distincţii AACTA (din partea Academiei de Film Australiene).
Hacksaw Ridge este un film-monument. Însă ceea ce îl face monumental, dincolo de realizarea artistică și de uriașa popularitate, care a dus la încasări pe măsură (164,5 milioane de dolari), este faptul că la baza lui stă o istorie de viaţă ca nicio alta. Este istoria tânărului american Desmond Doss, care, inspirat de un patriotism neclintit, se înrolează voluntar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, condus de un respect tulburător pentru viaţa umană, reușește să salveze, printr-un efort incredibil de aproape 12 ore, 75 de soldaţi răniţi, atât din tabăra lui, cât și din tabăra adversă, expunându-se focului inamic fără să poarte niciun fel de armă.
Un erou care ţine la fapte mai mult decât la emoţii
Deși este cutremurător gândul că un astfel de om chiar a existat, filmul era cât pe ce să nu existe. Hacksaw Ridge a stat timp de 14 ani în ceea ce jargonul hollywoodian numește development hell („iadul dezvoltării”) – stadiul lent și incert prin care trece o peliculă atunci când, deși este planificată și fezabilă, nu reușește să avanseze în faza de producţie. Se pare că, înainte să accepte să regizeze filmul, Mel Gibson a refuzat de două ori să îi citească scenariul.
Mai important însă, Desmond Doss însuși a refuzat cel puţin două oferte anterioare de portretizare cinematografică, ambele înaintate de producători reputaţi (Audie Murphy, el însuși veteran decorat pentru merite militare în cel de-al Doilea Război Mondial, și Hal B. Wallis, producătorul filmului-legendă Casablanca), pentru că niciuna nu era fidelă poveștii reale.
Desmond Doss Jr. avea să explice că toată copilăria lui a văzut oameni venind la tatăl lui cu propuneri ba pentru filme, ba pentru cărţi, însă Doss-tatăl le-a refuzat pe toate. „Avea o singură cerinţă”, spunea Doss Jr., însă niciunul dintre cei care îi făceau oferte nu părea dispus să o respecte. Doss ţinea la acurateţea reprezentării istoriei lui dintr-un motiv care transpare limpede ca cristalul din primele pagini ale biografiei scrise. „Principalul meu scop este să te încurajez pe tine, cititorule, să alegi să îţi dedici viaţa Domnului și să fii gata să Îl întâlnești la apropiata Sa revenire.”
Niciun alt scop nu l-ar fi putut motiva mai mult pe bărbatul care, încă din tinereţe, și-a lăsat el însuși viaţa în mâinile lui Dumnezeu și a descoperit că niciun alt loc nu e mai sigur. Doar un astfel de obiectiv putea fi prioritar pentru un om care a tratat gloria personală ca pe o decoraţie prinsă de uniformă, dar care a tratat viaţa semenilor lui ca pe ceva sfânt, pentru care merită să te jertfești.
Producătorii care au adus Hacksaw Ridge pe marile ecrane s-au lăudat că au fost fideli faţă de personalitatea reală a lui Desmond Doss și faţă de istoria lui, deși au recunoscut că nu au fost fideli tuturor detaliilor din jurul poveștii, pentru că, „dacă devii sclavul tuturor detaliilor, nu mai poţi face o poveste care să fie convingătoare”. În carte, în schimb, întâlnim acele detalii modificate în film și descoperim că ele oferă mai multă profunzime portretului lui Desmond Doss.
O vizită în casa Doss
Cartea Fără armă în linia întâi a fost scrisă de Frances Doss, femeia care a devenit a doua soţie a necombatantului, la câţiva ani după ce un tragic accident de mașină i-a curmat viaţa lui Dorothy, prima soţie. Respectul și atenţia la detalii, cu care Frances scrie despre începuturile relaţiei dintre Desmond și Dorothy, dovedesc din plin integritatea și onestitatea „reporterului”, însă vorbesc mult și despre transparenţa comunicării dintre Frances și Desmond. Deși s-au cunoscut și s-au căsătorit la o vârstă la care alţii își iau adio de la viaţă, Frances și Desmond au împărţit cu sens, și cu bucurie chiar, ultimii 13 ani din viaţa eroului, într-o relaţie care probabil ar putea fi, în sine, subiectul unui film.
Volumul e prefaţat de o garanţie a autenticităţii sale, sub semnătura personajului principal, și, pe întreg parcursul lui, cuprinde zeci de alte indicii de acurateţe. De pildă, în mesajul adresat cititorilor la începutul cărţii, Desmond Doss scrie următoarele: „Am rugat-o pe Frances, soţia mea temătoare de Dumnezeu, să scrie această carte în locul meu.” Nu întâmplător deci, întreaga carte este o mărturie a misiunii care l-a însufleţit pe Doss, nu doar pe frontul de luptă, ci toată viaţa.
Limbajul simplu și prietenos al cărţii evocă parcă atmosfera unei vizite fără limită de timp în casa familiei Doss. Astfel că, dacă cititorul conștientizează că ţine în mână o colecţie de amintiri redactată de o octogenară, formulările puţin mai pedante decât cele care ar caracteriza un scriitor modern, precum și unele comentarii moralizatoare pe marginea evenimentelor descrise în carte capătă savoarea unei conversaţii cu membrii unei generaţii crescute după alte coordonate decât cele moderne.
Am greși însă dacă am considera că Fără armă în linia întâi reprezintă vocea unei generaţii care înflorea tocmai atunci când lumea se destrăma sub absurditatea războiului mondial. Fiindcă volumul transcrie gândurile și sentimentele unui om neobișnuit de credincios, istoria lui rămâne profund atipică atât pentru vremea în care a trăit Doss, cât și pentru zilele noastre. Paradoxal însă, tocmai această aparentă inadecvare îi păstrează relevanţa pentru publicul de astăzi, și chiar și pentru publicul de mâine.
Iubirea radicală de oameni nu a fost niciodată tipică pentru nicio perioadă din istoria omenirii. Ea a părut mereu demodată, ca și cum ar fi aparţinut unei alte epoci, de acum încheiate. Anacronică. Însă ce reușește să transmită biografia lui Doss, tocmai prin unicitatea ei, este că acest presupus anacronism este o iluzie tragică pe care o trăim astăzi doar fiindcă ne-am lăsat sufocaţi de egoism. Că, de fapt, iubirea nu este retrogradă, ci este șansa la un viitor mai bun decât orice trecut am fi trăit fără ea.
Cine a fost cu adevărat Desmond Doss?
Din multitudinea de amintiri detaliate, de dinainte de război, din timpul războiului, dar și de după momentul în care Desmond Doss a fost decorat cu Medalia de Onoare a Congresului Statelor Unite – cea mai înaltă distincţie militară acordată în SUA –, cititorul va reuși să reconstituie, el însuși, cine este cu adevărat omul Desmond Doss și cum este credinţa care l-a făcut capabil să ia acele decizii ce l-au transformat într-un erou.
În acest sens, una dintre cele mai grăitoare amintiri vizează momentul în care Desmond Doss se adresează unei tabere de 22.000 de exploratori de pe toate continentele, strânși pe un câmp din Oshkosh, Wisconsin, în cadrul unui eveniment organizat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.
După tot ce a trăit până la cei 81 de ani pe care îi avea când a fost invitat să vorbească, sigur pe el și pe misiunea lui, Desmond Doss a strâns microfonul cu toate degetele de la o mână, lăsându-și doar arătătorul să cadenţeze mesajul pe care dorea să îl exprime, cu toată înţelepciunea bătrâneţii lui, înaintea tinerilor: „Încrede-te în Domnul din toată inima ta, și nu te bizui pe înţelepciunea ta. Recunoaște-L în toate căile tale, și El îţi va netezi cărările”.
Finalul pasajului biblic pe care tocmai îl citase – Proverbele 3:5,6, preferatul lui, mărturisește Frances – i-a pus pe faţă același zâmbet ștrengăresc care străbate din fotografiile lui din timpul armatei: „Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi!”
Fără armă în linia întâi se încheie cu un mic album foto, care cuprinde o fotografie a lui Doss vizitând Okinawa la zeci de ani după încheierea războiului. Nu ni se spune ce gânduri și ce sentimente i-ar fi putut străfulgera inima atunci, însă este foarte probabil să fi fost aceeași conștientizare care se repetă la momente-cheie în carte: „Dumnezeu îi purtase de grijă.”
De-a lungul anilor, Desmond Doss a vizitat numeroase tabere de exploratori, pentru a-i inspira pe adolescenţi să își trăiască autentic credinţa, dar, printre altele, și pentru a le arăta copiilor cum se fac faimoasele noduri duble care l-au ajutat să salveze viaţa camarazilor săi.
„A fost ca și cum Dumnezeu Își pusese mâna pe umărul lui [Doss]. E singura explicaţie pe care o am”, afirma veteranul Carl Bentley, coleg cu Doss la Hacksaw Ridge, în primul documentar aprobat de familia Doss: Necombatantul. Lansat în anul 2004, documentarul a fost regizat de un alt veteran adventist și a primit cinci distincţii la diferite festivaluri de film.
În timpul vieţii lui Doss, experienţa i-a mai fost relatată într-un roman biografic, semnat de Booton Herdon, în anul 2004. Iar anterior, Doss a fost și personajul unui album de bandă desenată dedicat veteranilor decoraţi cu Medalia de Onoare. Biografia semnată de Frances Doss este însă mai recentă, ea fiind publicată în anul 2005, chiar cu un an înainte ca eroul să se stingă din viaţă.
Mișcat de eforturile necombatantului de a le salva viaţa camarazilor și chiar a câtorva inamici răniţi, Andrew Garfield, actorul care l-a personificat pe Doss în Hacksaw Ridge, spunea că „faptele lui transcend întreg conceptul de război, chiar și conceptul de patriotism sau pe cel de tribalism”. Actorul argumenta că istoria lui Doss este „mult mai mult decât inspiraţională”; ea arată că, „indiferent de unde venim, suntem cu toţii una”.
Însă nici chiar Doss nu putea evidenţia de mai multe ori că povestea aceasta nu este despre un om și capacităţile sale, ci despre Dumnezeul în care a crezut el. „Din punct de vedere omenesc, eu nici măcar n-ar trebui să fiu aici ca să vă spun povestea”, declara necombatantul într-un interviu din 1998. „Toate laudele trebuie aduse lui Dumnezeu. Nici nu pot spune de câte ori Dumnezeu mi-a cruţat viaţa.”
Doss a fost un bărbat foarte modest, căruia nu îi plăcea „să bată toba” despre realizările lui, spunea Mel Gibson, care mărturisea și că a fost „inspiraţional” pentru el să regizeze filmul despre „sanitarul care n-ar fi pus mâna pe o armă, dar care voia să ia parte la salvarea de vieţi omenești în cel mai crunt loc de pe pământ”.
„Sigur că sunt mândru de tata”, spunea Desmond Doss Jr., referindu-se la filmul artistic despre viaţa tatălui său. „Dar sunt la fel de mândru de oameni ca Mel și ca ceilalţi care poate Au greșit pe drumul lor, însă au făcut apoi alegerile necesare ca să își pună viaţa în ordine și să revină și mai puternici decât au fost.”
Declaraţia lui Doss Jr. reflectă moștenirea aceleiași modestii motivate de dragoste pentru oameni pe care o trăia Doss-tatăl. Dovadă că veteranul a perseverat în faptele de caracter care i-au conturat viaţa dincolo de cele câteva secvenţe surprinse de film.
Descoperă și lasă-te și inspirat de întreaga poveste incredibilă, și totuși reală, a necombatantului Desmond Doss, comandând cartea biografică Fără armă în linia întâi. Invită-i și pe alţii să trăiscă aceeași experienţă, distribuindu-le acest material prietenilor tăi, pe Facebook/WhatsApp/Twitter :)