3 din 4 americani afirmă că libertatea religioasă e mai presus de alte legi

63

Aceasta este concluzia principală a sondajului de opinie Knights of Columbus-Marist. Aproximativ 74% dintre americani sunt de acord că libertatea religoasă ar trebui să fie protejată „chiar şi atunci când intră în conflict cu alte legi”.

Alături de libertatea religioasă, americanii mai pledează pentru drepturile angajaţilor din sănătate şi accesul la sănătate. Această opinie clar conturată a americanilor le dă dreptul celor care decid să nu beneficieze de aceste servicii să o facă, fără niciun fel de problemă, după cum afirmă Carl A. Anderson, reprezentant al organizaţiei care a realizat sondajul de opinie, publicat de World New Daily.

Rezultatele acestui sondaj sunt importante nu doar prin faptul că reafirmă încrederea în primul amendament al Constituţiei americane, ci şi prin faptul că vin după propunerea preşedintelui Obama de a modifica asigurările de sănătate. Proiectul de lege, care este momentan contestat şi considerat neconstituţional, propune accesul gratuit la mijloace de contracepţie pentru femeile din America, inclusiv pentru cele care învaţă sau lucrează în instituţii religioase.

În acelaşi sondaj, majoritatea americanilor (74%) consideră că obligarea instituţiilor religioase de a facilita mijloace de contracepţie şi încurajarea avortului – măsuri pe care creştinii le consideră un atac împotriva vieţii – sunt greşite din punct de vedere moral.

Măsura a stârnit un val de controverse încă de la propunerea ei, cea mai recentă dintre acestea fiind procesul pe care 43 de organizaţii catolice le-au intentat preşedintelui Barack Obama pentru „încălcarea libertăţii religioase”.